Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Внутрішні справи. ВІДЕО ("Громадське телебачення")

10:46 11-03-2016

Харківська бізнес-імперія міністра внутрішніх справ Арсена Авакова за часів Віктора Януковича суттєво схудла. Нині, після зміни влади і приходу Авакова на високу посаду, вона знову почала набирати вагу. Родичі і партнера міністра повертають свої активи. Аби роздивитися один з них, «Слідство.Інфо» рушає в Харків.


09.03.2016

 

Перший бізнес, який свого часу зробив Авакова одним з найбагатших українців, перші політичні кроки і перші кримінальні переслідування. Для головного правоохоронця країни Арсена Авакова все це відбувалося у другій столиці України.

Судячи з офіційних джерел і матеріалів наших колег, бізнес міністра, яким нині керує його родина і близькі партнери, переживає другу молодість. І це не тільки найвідоміші аваковські активи в газодобувній сфері. А ще й земля.

За кількасот метрів звідси починається рекреаційна ділянка колишнього дитячого оздоровчого комплексу. Нині, за документами, власниками землі є структури, наближені до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Мова йде про понад 18 гектарів лісу за кілька кілометрів від Харкова, у Дергачівському районі. Колись тут оздоровлювали дітей у таборі «Лісова стежка». У вересні 2015-го власником і землі, і всіх корпусів дитячого закладу стала фірма «Лісова галявина». Її основний бенефіціар – вірогідно, найближча для Авакова людина – дружина Інна.

«Авакова Інна Дмитрівна, дружина міністра внутрішніх справ. Після старту активної політичної кар’єри чоловіка Інна Авакова перебрала на себе роль керуючої бізнесом родини».

Але роздивитися залишки дитячого табору нам не вдалося. Невідомі люди з написом «Охорона» спочатку вимагали зупинити зйомку, а згодом ледь не силою виштовхали нас з території. Попри це, ми встигли помітити, що життя на велетенській території вирує, тут багато автівок і людей.

Зрештою, роздивитися приватизовану фірмою Авакових землю нам таки вдалося. З повітря.

Доля цих 18 гектарів лісу виявилася трагічнішою, а історія – значно довшою, ніж ми думали.

Історія приватизації рекреаційної ділянки почалася ще в ранніх двотисячних з, можливо, найстарішої компанії Авакових – «Інвестор».

Заснований самим Арсеном Аваковим «Інвестор» по черзі орендував тут три ділянки. Згодом їх об’єднали в одну і знову віддалИ компанії в оренду, а вже за тиждень – продали. «Інвестор» же з часом перепродав її своєму дочірньому підприємству «Інвестор Еліт Буд». Тут і починається драма.

В земельні операції втручаються прокурори. Вони наполягають на незаконності приватизації і доводять, що значна частина ділянки є лісом, продаж якого в таких об’ємах є порушенням. Восени 2011-го Вищий господарський суд підтверджує тезу прокуратури і постановляє забрати землю в Авакових.

Аваков за ділянку не боровся. Йому було не до того. На початку 2012-го на нього завели кримінальну справу. За іронією долі, вона стосувалася земельних операцій в часи, коли Аваков очолював Харківську область. Чиновник утік до Італії. Справа з 18-ма гектарами лягла в шухляду.

Травень 2014-го. Країна ще не оговталася від революції, готується до виборів нового президента і вже фактично має новий Уряд. Крісло міністра МВС – в Арсена Авакова.

У цей момент компанія «Інвестор Еліт Буд» робить нову спробу повернути собі землю і йде до суду. Першу інстанцію фірма Авакових виграэ, апеляцію – програє і знову звертається до Вищого господарського суду, який трьома роками раніше відібрав у неї ділянку.

Справу розглядають ось ці троє суддів – Мальвіна Данилова, Тетяна Данилова і Віталій Корсак. Вказуючи на нововиявлені обставини судді… скасовують попередні рішення і повертають землю фірмі. Найцікавіше, що частину землі, яку в попередніх судах називали лісом, в даному засіданні просто… «підвісили».

«Земельна ділянка площею 18 гектарів розташована поруч із населеним пунктом - село Лісне… та знаходиться в зоні діяльності Данилівського науково-дослідного держлісгоспу УкрНДЛГА, який безпосередньо підпорядковується Держлісагентству України, проте, в управлінні Лісового та мисливського господарства Харківської області відсутня будь-яка інформація про НАЛЕЖНІСТЬ (НЕНАЛЕЖНІСТЬ) вказаних земель до земель лісового фонду України».

Показово, що двоє з трьох суддів колегії – Мальвіна і Тетяна Данилови – родом з Харкова. Тобто, вони - земляки Авакових.

Далі все просто – «Інвестор Еліт Буд» перекидає землю свіжозареєстрованій фірмі «Лісова галявина». При цьому, Інна Авакова – кінцевий власник обох компаній. Тобто, фактично, віддає землю сама собі.

Чому нам не дозволили знімати, що за таємничі люди працюють на території і що планується зводити на місці колишньої дитячої оздоровниці? Відповіді контактних осіб, пов’язаних з операцією фірм, лаконічні.

«Я работаю вообще сейчас, на работе нахожусь…»

«Перезвоните во второй половине дня, ближе к вечеру…»

«Не буду вам отвечать на эти вопросы. Что вы от меня хотите, не пойму. По поводу того, что там будет, что планируется?»

«А я вам никак не даю никаких комментариев по этому поводу. Извините».

Врешті нам вдається видзвонити директора «Лісової галявини».

ЛАРИСА ШЕВЧЕНКО, керівниця ТОВ «Лісова галявина»:

- Ну, понимаете, планы на будущее – это планы на будущее. И пока их не осуществим, навряд ли их кто-то будет озвучивать. Ну, компания небольшая, вы же понимаете. Пока рассказать нечего.

Зв’язатися з дружиною міністра Інною Аваковою виявилося справою нереальною – її контакти співробітники старанно бережуть і приховують. Не легше було поставити питання і самому Арсену Борисовичу. Врешті, нам вдалося відшукати його після резонансного засідання одного з київських судів. Але діалог з керівником МВС не клеївся…

…а далі в нього втрутилися охоронці міністра.

- Арсен Борисович, еще в бытность главы «Инвестора» вы приватизировали большой кусок земли. Что с ним сейчас? Он снова перешёл в собственность вашей жены? ... А потом Вы обижаетесь на журналистов!

В переліку діяльностей «Лісової галявини» сказано, що фірма займається відпочинком, освітою, лікарняними закладами, ботсадами, атракціонами і торгівлею.

Враховуючи, що впритул до колишнього дитячого табору розкинувся так званий «Екопарк Фельдмана» не менш відомого і харків’янина і нардепа Олександра Фельдмана, долю землі Авакових передбачити нескладно.

- Ребята, а вы кто? Выключите это.

Максим Опанасенко, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»