Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


08.05.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Дискусія про ``панамські офшори`` пішла не туди...()"Україгська правда")

09:36 08-04-2016


08.04.2016

Після виходу на телебаченні нової порції розслідувань про офшори Порошенка дехто, захищаючи Президента, почав дорікати журналістам: навіщо викриваєте його офшорні схеми 2000-2012 років, адже тоді Порошенко ще не був Президентом, тож, мовляв, ніяких претензій до нього по тим, старим, офшорам – бути не може.

Це маніпуляція і введення людей в оману. Чому?

1. Не лише зараз, а і в період 2000-2012 років Порошенко НЕ МАВ ПРАВА бути бізнесменом і не мав права реєструвати офшори. Порошенко в той час був Politically Exposed Person – він обіймав державні посади в системі державної влади. Забули? Він був народним депутатом, в т.ч. головою Бюджетного комітету і головою Наглядової ради Нацбанку, був Секретарем РНБО, міністром закордонних справ і міністром економіки. Тому розслідування журналістами тих історій є абсолютно обгрунтованим.

2. Частина офшорів Порошенка періоду 2000-2012 років ПРОДОВЖУЮТЬ використовуватися його підприємствами дотепер. Країна продовжує недоотримувати податки. Журналісти звертають на це увагу суспільства і абсолютно обгрунтовано.

3. У дискусії про панамські, кіпрські й голландські офшори, утворені Порошенком нещодавно і поки що повністю не задіяні, поза увагою багатьох залишилися ще важливіші й фінансово масштабніші питання:

3.1. Чому Порошенко планує передати до "сліпого трасту" лише одне підприємство Рошен? А ДЕСЯТКИ ІНШИХ його підприємств – ні?!

3.2. Чому офшорні схеми "мінімізації" податків ПРОТЯГОМ БАГАТЬОХ РОКІВ використовувалися на всіх крупних підприємствах Порошенка-депутата, Порошенка-міністра, Порошенка-секретаря РНБО і Порошенка-Президента? Скільки за всі ці роки країні не сплачено податків? Скільки коштів приховано в офшорах?

3.3. Чому офшорні схеми на всіх своїх крупних підприємствах Порошенко не зупинив навіть зараз, ПІД ЧАС КРИЗИ І ВІЙНИ, обкрадаючи тим самим свою країну, якій вкрай важко? Збільшувати свої статки десятками мільйонів щороку, навіть під час війни, "мінімізуючи" сплату податків, Порошенко не вважає аморальним для глави держави? При тому що громадян країни, в тисячі-десятки тисяч разів бідніших за Порошенка, зараз обклали додатковим військовим податком та усілякими іншими?!

Відповіді на ці питання є вкрай важливими для суспільства. Тож замість докорів, нам з Вами треба дякувати журналістам – за їх сміливість і тверду громадянську позицію.

Країна має очиститися від бруду і неправди, від аморальності й байдужості – лише тоді країна отримає імпульс і позитивну перспективу.

 

Анатолій ГриценкоУкраїнський політик, міністр оборони (2005—2007), голова Комітету ВР України з питань нацбезпеки і оборони (2007-2012), голова Підкомітету з протидії відмиванню брудних коштів (2012-2014), голова Координаційної ради партії "Громадянська позиція". Доцент Києво-Могилянської академії. Полковник запасу.