Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Києву потрібен Універсал всіх політичних сил ("Українська правда")

15:58 12-06-2016


10.06.2016

Бути киянином – це більше ніж прописка. Якщо ви почуваєте себе жителем столиці – пропоную на кілька хвилин задуматися у потоці соціальних та політичних новин над важливим.

Ми бачимо, як місто нищать забудовами житлових комплексів, що спотворюють історію та залишки зелених зон. Як нас залишають наодинці боротися зі спадщиною неефективних ЖЕКів. Аварії, відсутність водопостачання, непрозорі тарифи, корумпований паркінг, нерегульовані маршрутки, стан доріг, неякісні послуги – вже стали нашими буднями.

Щодня за такими побутовими проблемами чітко проглядається системна криза управління містом. За даними соцопитувань, рівень довіри до міської влади впав із 42,6% у липні 2015 року до критичного низького рівня в 6% у травні 2016 року.

 

Знаєте чому так виходить?

Бо в міста з багатовіковою традицією Магдебурзького права намагаються вкрасти право на самоврядування, яке дозволяє системно вирішувати перелічені вище проблеми.

Як не прикро констатувати, але очолюють цей процес представники владної верхівки міста – мер, секретар міськради, керівництво КМДА.

На допомогу їм приходять і обрані представники громади – фракція "Солідарності" в міськраді.

У кожній їх заяві є про курс на безкомпромісну та повну децентралізацію. Але уважний киянин помітить, що за мішурою слів ховаються "реальні справи" політиків.

Попри те, що:

- "Солідарність" майже повним складом підтримала відновлення райрад в липні 2015 року. Цей проект рішення досі чинний – райради в Києві вже рік як створені, але не обрані

- Відновлення роботи райрад – один з пунктів передвиборчої програми "Солідарності" та міського голови.

 

Насправді:

- З грудня і до сьогодні "Солідарність", мер та новообраний секретар міськради системно блокують проведення виборів до районних рад в столиці. У хід пішли суди, блокування в сесійній залі, анти-кампанія у медіа, пізніше – пряме безпідставне вето на призначення дати виборів.

- На цьому тижні – абсурдна ідея, озвучена секретарем Київради Володимиром Прокопівим – проведеннямісцевого референдуму з приводу райрад.

Важливо розуміти, що чинне правове поле і затверджене рішення Київради дозволяє проведення цих виборів без будь-яких додаткових механізмів, які будуть просто затягуванням часу й маніпуляціями.

Що маємо в сухому залишку?

На боці "Солідарності" – адмінресурс провладної сили. По іншу сторону барикад – більшість Київради (4 з 5 фракцій), всі демократичні політичні сили за межами Київради, громадські організації рівня Freedom House, активні містяни та сотні років досвіду децентралізації в Європі.

 

Через бажання однієї політичної захищати лише свої інтереси Київ став містом конфлікту та неефективності. Управлінська верхівка замкнулася на власних інтересах і переховується у відрядженнях за кордоном. Але європейську столицю не можна побудувати на конфлікті. Вона будується на консенсусі та демократії.

 

Підписати Універсал мають всі політсили – "Солідарність", "Об’єднання "Самопоміч", ВО "Батьківщина", "Єдність", ВО "Свобода". Це має бути карта дій, в якій буде врахована позиція ВСІХ сторін політичного процесу в місті та прописані чіткі часові рамки. Два тижні – достатній час, щоб напрацювати такий документ.

В основі Універсалу обов’язково мають бути такі блоки, як:

- актуалізація та реальна робота зі Стратегією Києва 2025

- децентралізація влади;

- проведення виборів до районних рад.

Документ має враховувати законність дій, боротьбу з корупцією, відкритість, прозорість і ефективність міського управління, участь громади у вирішенні проблем міста і розподілі бюджету.

Саме Київрада, як наразі ЄДИНИЙ представницький орган у столиці, має взяти на себе ініціативу щодо відновлення самоврядування. Ми запрошуємо політичні сили до зваженого професійного діалогу.

Кияни обирали нас не для захисту інтересів "своїх округів", як люблять наголошувати старорежимні політичні сили, а для служіння місту на засадах верховенства закону. Закону, а не політичних і бізнес-інтересів.

 

Сергій Гусовський, голова фракції "Самопоміч" у Київраді