Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Люди. Hard Talk. Марина Ставнийчук 12.07.2016 ("112канал")

17:01 12-07-2016

«Абсолютний нонсенс полягає в тому, що під виглядом децентралізації країні пропонується ще більша централізація влади. В чинній Конституції є стаття 7, в якій говориться, що держава сприяє місцевому самоврядуванню. Є розділ 11, який регулює питання, що таке місцеве самоврядування, що таке громада, які їх повноваження, яка система органів і т.д. І серед цих положень є певний баланс між органами місцевого самоврядування і місцевою владою. Зараз всі можливості органів місцевого самоврядування скоординувати свої дії з майбутніми префектами усуваються. Місцеві ради більше не мають права висловити недовіру префекту, а префект натомість має право нагляду», — поясняет она.


12.07.2016

Об этом в эфире ток-шоу Наташи Влащенко Люди. Hard Talk заявила Марина Ставнийчук.

«Абсолютний нонсенс полягає в тому, що під виглядом децентралізації країні пропонується ще більша централізація влади. В чинній Конституції є стаття 7, в якій говориться, що держава сприяє місцевому самоврядуванню. Є розділ 11, який регулює питання, що таке місцеве самоврядування, що таке громада, які їх повноваження, яка система органів і т.д. І серед цих положень є певний баланс між органами місцевого самоврядування і місцевою владою. Зараз всі можливості органів місцевого самоврядування скоординувати свої дії з майбутніми префектами усуваються. Місцеві ради більше не мають права висловити недовіру префекту, а префект натомість має право нагляду», — поясняет она.

«До речі, в Конституції навіть не виділено, який префект — регіонний, обласний, ще якийсь.

Спосіб, в який вносились ці зміни, це приклад правового нігілізму, з одного боку, а з іншого — вияв цинізму і вседозволеності.

Фактично, органи місцевого самоврядування виглядають абсолютно безправними на своїй території», — добавила она.

«Основний принцип децентралізації влади полягає в тому, що виконкоми повинні створюватись як органи місцевого самоврядування. Про це згадано зовсім побіжно, натомість чітко вказано, що всю виконавчу владу в регіонах здійснюють префекти. Не говорять людям правди. Виконкоми рад, якщо і будуть створюватись, не матимуть можливості виконувати функції місцевої влади. При цьому нам розказують, що у Франції є префекти і вони чудово працюють. Даруйте, але наша правова система не відповідає французькій чи німецькій. Наприклад, в Конституції Німеччини є коротка стаття, яка каже, що якщо однакові повноваження є місцевої і у федеральної влади, то ці повноваження забезпечуються місцевої владою. Ви уявляєте собі таку картину в Україні?», — говорит Ставнийчук.

«Під соусом необхідності реформ до 2018 року вибудовується вертикаль, при якій голови адміністрацій будуть суміщати свої повноваження і повноваження префекта. Це фактично подвоєння сили виконавчої влади», — подчеркивает она.