Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

ЮНЕСКО залишило Софію Київську і Києво-Печерську лавру у списку Всесвітньої спадщини ("Главком")

17:15 14-07-2016

ЮНЕСКО залишило Софію Київську і Києво-Печерську лавру у списку Всесвітньої спадщини (

На сесії ЮНЕСКО відбулося гаряче обговорення цього питання


14.07.2016

На сесії ЮНЕСКО відбулося гаряче обговорення цього питання

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) прийняла рішення залишити Софію Київську та Києво-Печерську лавру у списку об’єктів Всесвітньої спадщини. Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Олексій Резніков, який перебував у складі української делегації на 40-й сесії ЮНЕСКО у Стамбулі, повідомляє прес-служба КМДА.
«Було дуже гаряче обговорення. Гостро стояло питання про внесення Софії Київської та Лаври до переліку об’єктів, що під загрозою. Ми отримали попередження, але змогли відстояти своє місце в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – повідомив Резніков.
Він додав, що питання будівництва на вул. Гончара, 17-23, й досі є актуальним для ЮНЕСКО: «Восени до Києва приїде моніторингова комісія, яка перевірятиме всі забудови в буферній зоні. Якщо порушення не будуть усунені, то на 41-й сесії, що відбудеться наступного року, буде знову підняте питання про включення зазначених об’єктів до списку тих, що під загрозою».
За словами заступника голови КМДА, також була дискусія щодо будівлі на Кловському узвозі, яка порушує лінію горизонту Лаври. «Ми пояснили, що Кловський узвіз не в буферній зоні, хоча ми визнаємо, що ця будівля спотворює горизонт», – сказав Резніков.
У свою чергу професор Річард Маккей, член Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ICOMOS) приділив питанню забудови на вулиці Гончара особливу увагу у своєму виступі і наголосив на необхідності приведення будівлі у відповідність та підтримав прагнення Києва у збереженні такої унікальної пам’ятки, як Собор Святої Софії.