Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


19.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

У Києві презентовано 1-й том «Книги пам`яті військовослужбовців Збройних Сил України» ("Тиждень.ua")

09:34 28-08-2016

У Києві презентовано 1-й том «Книги пам'яті військовослужбовців Збройних Сил України» До 25-річчя Дня Незалежності вийшов 1-й том «Книги пам'яті військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули, захищаючи суверенітет, територіальну цілісність та недоторканість України». Його презентація відбулась 22-го серпня 2016 року у приміщені Національного військово-історичного музею України


23.08.2016

 

 
У Києві презентовано 1-й том «Книги пам'яті військовослужбовців Збройних Сил України»
 

Згідно умов Міністерства оборони України (а саме воно було замовником цього видання), книга побудована за географічним принципом. Біографії загиблих (лише військовослужбовці Збройних Сил України) скомпоновані по областях. До 1-го тому увійшли дані про полеглих вояків з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської та Закарпатської областей. Планується також видання 2-го та 3-го томів «Книги пам`яті».

У роботі над проектом брали участь працівники Національного військово-історичного музею України та автори сайту «Книга пам`яті полеглих за Україну». Авторський колектив сподівається, що найближчим часом вдасться підготувати до друку та видати інше видання – де б загиблі розміщувались за хронологією, і були вміщені дані про втрати всіх військових формувань: Збройних сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, батальйонів Міністерства внутрішніх справ та добровольчих підрозділів.

У презентації видання взяли участь заступник Міністра оборони України з питань євроінтеграції Ігор Долгов та інші представники військового відомства. Були також капелан 30-ї окремої механізованої бригади отець Сергій та батьки загиблих, які поділились спогадами про загиблих, чиї фотографії та біографії опубліковані у 1-му томі.

Серед інших, на презентації була мама капітана 30-ї окремої механізованої бригади Артема Абрамовича, який героїчно загинув у серпні 2014 року у двобою з російськими танками, і пам'яті якого у музею присвячено окрему вітрину.

Читати також: Танковий таран старшого лейтенанта Абрамовича

Разом з військовою формою та знаками Артема – каски офіцерів та сержантів його частини, що загинули в районі с. Степанівка під час вторгнення російських регулярних військ.

Читати також: Маринівка: стратегічна помилка з фатальними наслідками

До дня презентації «Книги пам'яті військовослужбовців Збройних Сил України» співробітниками музею було значно оновлено постійно діючу експозицію, присвячену війні на сході нашої держави.  Передусім, з`явилась вітрина, присвячена командиру 51-ї окремої механізованої бригади Павлу Васильовичу Пивоваренку. Він геройські загинув під виходу з т.зв. Іловайського котла, але був ідентифікований лише в останній час. Під час перепоховання полковника офіцери управління Цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України виявили у Запоріжжі речі, в яких той був у день загиблих. Тепер бронежилет та каска комбрига – на постійному зберіганні у музеї.

 Читати також: "Комбриг не вийшов з боандир 51-ої бригади

Окрема вітрина присвячена останнім боям у промзоні Авдіївки влітку 2016 року. У цих боях особливо відзначився 122-й батальйон 81-ї окремої аеромобільної бригади Збройних Сил України. На жаль, деякі бійці у цих боях загинули. Родини Володимира Сергєєва та Тараса Новосьолова передали до музею речі вояків, які відтепер будуть в постійно діючій експозиції.

 Звісно, в експозиції чимало місця відведено і для речей живих героїв, що продовжують працювати на користь нашій країні. Приміром, в одній з вітрин виставлено речі та фотографії Євгена Жукова («Позивний Маршал») – офіцера 79-ї окремої аеромобільної бригади, який восени 2014 року відзначився під час боїв за донецький аеропорт. Нині він – начальник Департаменту патрульної поліції Національної поліції України.

Герой України майор Євген Межевікін з «Книгою пам`яті» у руках 

Поруч з речами «Маршала» -- робота митця-слюсара з Сєверодонецька Олександра Моїсеєнка – вежа донецького аеропорту з використаних гільз. Патріот з Луганщини виконує різні роботи з гільз та іншого «бойового заліза». Більшість з них присвячена війні на Донбасі.

В експозиції музею планується проводити інші заходи, присвячені пам`яті загиблих. Що ж до самої «Книги пам`яті», то вона, згідно рішення Міністерства оборони України, буде надаватись родинам загиблих безкоштовно. Планується також презентація 1-го тому видання у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській та Закарпатській областях  

 

Ярослав Тинченко