Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Запізнився на 8 років. Що таке 4G і навіщо він Україні ("Еспресо")

14:13 11-07-2017


11.07.2017

 

 
 
Україна перебуває в скрутному становищі - 2 роки тому оператори перейшли на стандарт інтернету 3G, а вже треба переходити на 4G і орієнтуватися на появу 5G

Якщо Україна не хоче стати світовим аутсайдером нових технологій, доведеться розганяти швидкість мобільного інтернету.

Найшвидший інтернет із запізненням на 8 років

Кабінет міністрів схвалив умови введення нового покоління мобільного інтернету. Продаж ліцензії на 4G оцінюється в 6,3 мільярда гривень. 4G - 4 generation, або четверте покоління стандарту зв'язку може зовсім скоро з'явитись в Україні. Аукціон розпочнеться в кінці 2017 року.

Деякі компанії оголосили про свою готовність впроваджувати 4G-інтернет хоч сьогодні. Однак, нещодавно ввели 3G, навіщо щось міняти?

Тому, що нинішні стандарти зв'язку вже застаріли. Не дивлячись на те, що в Україні розвинений IT-сектор, країна відстає від розвитку технології зв'язку на 15 років. Так, стандарт зв'язку 4G вже давно не новинка.

Нові покоління інтернету з'являються кожні 10 років. У 1970-х роках з'явилося перше покоління, в 1980-х - друге. У 1990 році почалися розробки третього покоління, а впровадили 3G вже в 2000 році. В Україні впровадження 3G почалося лише з 2015 року.

За даними компанії Ericsson в 78 країнах використовується формат 4G. До 2020 року кожне друге підключення буде 4G. Вже проводяться дослідження 5G, який збираються впроваджувати з 2020 року.

Згідно з даними аналітичної компанії Open Signal, на 2016 рік Україна знаходиться на 66-му місці за швидкодією мобільного інтернету в світі.

Середня швидкість по Україні - 5,78 мегабіта на секунду. Тоді як в країні з найшвидшим мобільним інтернетом - Південній Кореї, середня швидкість інтернету - 41,34 мегабіта на секунду.

А за доступністю 3G/4G Україна стоїть на передостанньому місці, випереджаючи лише Гайану - державу на північно-східному узбережжі Південної Америки. У більш нові рейтинги України не потрапляє, тому що сучасні компанії вже давно вимірюють інтернет в форматі 4G, якого немає в Україні.

null

У чому різниця роботи 3G і 4G

Деякі критики технології вважають, що різниці між 3G і 4G немає. Основна відмінність між стандартами - швидкість.

Як працює мережа 3G? Коли ви телефонуєте другу, сигнал на початку зв'язується з антеною базової станції - так називаються сірі стовпи, на яких висять антени. Сигнал по кабелю передається в блок базової станції, щоб потім підключитися до контролера. Весь цей сигнал відправляється в комутатор, і щоб з'єднатися з вашим співрозмовником, проходить від нього такий же шлях.

Під час підключення 4G з цього ланцюжка виключається контролер. Тобто, базова станція безпосередньо підключається до комутатора. Також дані (навіть голосові виклики) відсилаються пакетами, використовуючи протоколи IP. Таке з'єднання набагато швидше.

Мінімальна швидкість на 4G - 100 мегабіт в секунду для рухомого об'єкту, і 1 гігабіт на секунду, якщо об'єкт буде нерухомий. У 3G мінімальна швидкість 348 кілобіт в секунду для об'єкта, у якого швидкість вище 10 кілометрів на годину, і 2 мегабіта для малорухомих гаджетів.

Ще простіше про 4G

Якщо говорити мовою користувача, то проста гра з магазину додатків при 3G зазвичай скачується за 3 хвилини, тоді як на 4G ця гра скачається у 7 разів швидше - за 25 секунд.

Музичний трек в мережах 4G завантажиться за 1 секунду. В 3G доведеться чекати 10 секунд буферизації, та й то з перебоями.

З допомогою 4G ролик на Youtube в HD форматі завантажиться миттєво. В 3G знадобиться від 1 до 5 хвилин, щоб відео повністю завантажити.

Також в мережах 4G час очікування знизиться. Це означає, що онлайн ігри будуть йти плавніше, а при дзвінках зникне відлуння.

Також 4G системи "розумніші" попередніх поколінь. Наприклад, коли в одному місці утворюється автомобільна пробка, більшість людей залазить в мобільний інтернет. І якщо 3G починає гальмувати, то 4G правильно перерозподіляє між своїми вежами призначені для користувача запити.

null

Чи варто змінювати стандарт мережі заради ігор, музики і відео з Youtube

Якщо не думати простими категоріями музики і відео з Youtube, то поява 4G розкриє потенціал IT-сектора. У світі розвиваються хмарні технології, інтернет речей (Internet of Things, IoT) і обробка великих даних.

Хмарні технології - це віддалені сховища, які збирають і обробляють дані без використання потужності вашого комп'ютера.

Інтернет речей - технології розумного будинку, розумного міста, коли речі з реального світу передають дані в мережу. По суті, це системи автоматизації, які можна використовувати навіть в аграрному бізнесі.

Так в Німеччині фермери вже давно встановлюють в грунт датчики, які вимірюють всі необхідні дані і відсилають їх на хмарний сервер.

Звичайно, такі системи можна запускати і при 3G-підключенні, але повний потенціал "розумних" винаходів вдасться розкрити тільки при швидкому підключенні.

За прогнозами Ericsson Mobility Report, до 2022 року на Землі буде 29 мільярдів підключених гаджетів, 18 з яких будуть належати світу інтернету речей. І якщо Україна не хоче відставати, то вже зараз треба задуматися про більш швидке підключення.

null

У чому складність ввести 4G в Україні

Найзручнішими мережами для відкриття запуску нового інтернету є CDMA 800, GSM 900/1800, UMTS 2100. Але настільки привабливі частоти вже зайняті. Наприклад, на діапазоні частот 700-800 МГц знаходиться аналогове телебачення, яке все ніяк не зважаться відключити, звільнивши хвилю.

Чим більше частота, тим менше проникаюча здатність сигналу. Тобто, потрібно більше базових станцій для сигналу.

На даний момент держава пропонує дві частоти для запуску нового інтернету: 1800 МГц за 4 мільярди гривень, і 2600 МГц за 2,3 мільярда гривень. У базовій станції для 2600 МГц діапазон в два або три рази менший, ніж у станції 1800 МГц.

Частина діапазону 2600 МГц належить компанії Ріната Ахметова "ММДС-Україна". Цієї весни з компанією домовилися про продаж частоти. Саме цей діапазон і буде виставлений першим в аукціоні в грудні 2017 року.

І якщо 1800 МГц залишається привабливою для операторів, то на освоєння частоти 2600 буде потрібно більше ресурсів. З одного боку держава хоче, щоб оператори розвивали нові частоти, з іншого боку оператори хочуть заощадити на і так дорогій технології.

Глава Київстар Петро Чернишов вже написав в своєму блозі про готовність викупити обидві частоти за 2,5 мільярда гривень.

Користувачеві буде складно перейти

Так само думали й про 3G, проте недавно оператор великої мережі Lifecell поділився своєю статистикою. З'ясувалося, що все більше українців користуються смартфонами. Так за 2016 рік приріст смартфонів iPhone склав 20,7%, а смартфонів на базі Android стало більше на 18%. Зараз в мережі Lifecell 49% підключень користуються 3G. 

За даними компанія NewZoo, яка займається дослідженнями в ігровій сфері, станом на квітень 2017 року в Україні налічується понад 10 млн користувачів смартфонів.

Наша країна зайняла 38 місце за кількістю активних користувачів смартфонів. Але проникнення смартфонів все ще дуже низьке в порівнянні з іншими країнами - 23,5%.

Лідером рейтингу з великим відривом став Китай, в якому нарахували понад 700 млн користувачів смартфона. На другому місці Індія (300 млн), на третьому США (226 млн). У розвинених країнах проникнення смартфонів досягає 60-70%.

Не дивно, що і споживання трафіку в Україні стало більше. За 2016 року використано на 274% більше 3G трафіку, ніж в 2015. Приріст трафіку пояснюється появою 3G покриття. А чим більше можливий доступ, тим більше апетит користувача.

Так буде і з 4G - потреба користувача виросте, з'являться можливості для нових смарт-технологій.

АНАСТАСІЯ ПАШИНСЬКА