Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

За сприянням ПОКРОВСЬКОГО ГЗК археологи віднайшли скіфську амазонку ("ukrfa.com.ua")

20:45 08-08-2017


08/.08.2017

 

 

 

Могила скіфської амазонки – нова знахідка археологів
Наша Дніпропетровщина славиться не лише своєю металургією а й величезною кількістю історичних пам’яток. Знамениті скіфи з’явилися на території України, включаючи і нашу область, ще в далекому 7 столітті до нашої ери. Сліди їх перебування збереглися через тисячоліття. Відлуння історії та надія сучасних досліджень ховаються за тоннами землі. Але рано чи пізно земля відкриває ці таємниці.
Як ми вже писали, на території Покровського комбінату, Інститутом археології Національної академії наук України велися розкопки курганів древніх скіфів датовані 4 століттям до нашої ери. І ось в останні дні перебування археологічної експедиції у Покрові їм вдалося зробити ще одну сенсаційну знахідку. Під час розкопки кургану була виявлена могила в якій знаходилися залишки молодої дівчини! На щастя, могила виявилася не розграбованою і це дозволило зробити сенсаційні висновки. За словами керівника експедиції, кандидата історичних наук Сергія Поліна, дівчина є свого роду амазонкою та швидше за все, загинула в бою! Оскільки могила була не порушена, на руках та шиї дівчини були прикраси: браслет та намисто. Ще поруч з нею у похованні знаходилася чаша, невелика амфора та сагайдак зі стрілами. На жаль, самі стріли від часу зотліли, але наконечники збереглися, а неподалік лежали останки коня, яких стародавні скіфи клали до могил для відкупу. Чергову знахідку приїхав подивитися Голова правління комбінату Сергій Шуваєв, також референт Оксана Шкель, начальник юридичного управління Людмила Сорокіна та директор з економічної безпеки Віталій Бочаров. Сергій Павлович привітав археологічну експедицію з такою знахідкою.
Нагадаємо, що буквально недавно в цих курганах археологи відкопали античну амфору, ліпний горщик, невеликі золоті та глиняні прикраси, бронзові наконечники від стріл та останки скіфів як чоловіків, так і жінок і дітей. Але на цьому розкопки місцевих курганів не припиняються. І вже восени археологи знову приїдуть до нас в місто для продовження розкопок. А наш комбінат вже традиційно допоможе їм в цій благородній справі.