Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Незавершений роман: як українські фіскали обдурили Євросоюз на 10 млн євро ("Новое время")

09:52 16-08-2017


15.08.2017

Розтрата грантових коштів Євросоюзу - ще одна схема в резюме Романа Насирова, відстороненого голови ДФС

Розтрата грантових коштів Євросоюзу - ще одна схема в резюме Романа Насирова, відстороненого голови ДФС

ДФС при Романі Насірові отримала від ЄС велике фінансування на реконструкцію прикордонних пунктів пропуску, але нічого не зробила

25 липня може увійти в історію як день, коли європейці в черговий раз розчарувалися в здатності української влади проводити реформи: саме 25-го Євросоюз припинив один перспективний спільний проект з Україною. Причиною стали дії Державної фіскальної служби (ДФС): в ЄС заявили, що та бере європейські гроші у вигляді грантів на реконструкцію прикордонних пунктів пропуску. Бере  і нічого не робить натомість.

Все почалося ще в 2006 році, коли Євросоюз запустив програму транскордонного співробітництва Польщі, Білорусі та України. Її загальний бюджет склав 202,9 млн євро. Причому неукраїнську частину проекту в Європі визнали такою успішною, що вирішили продовжити її до 2020 року.

З української частиною все набагато гірше. Її кошторис становить 25 млн євро, з яких 10,4 млн  грантові гроші ЄС. За них ДФС мала реконструювати пункти пропуску Устилуг, Рава-Руська, Красноїльськ, Дяківці, Лужанка, Ужгород, Вилок. А також придбати обладнання для пунктів Краковець, Шегині і Ягодин, і поліпшити на них інфраструктуру.

В ЄС планували, що все закінчиться 31 грудня 2016 року. Але пункти перепустки не реконструйовані дотепер.

Перші транші прийшли в 2014 році. Але, як показує внутрішня документація фіскальної служби, яка є в розпорядженні НВ, прогресу в роботах не було. Наприклад, за даними сайту Волинські новини, на пункті пропуску Устилуг підрядники ДФС за 3 млн євро грантових грошей лише вирили котлован.


 


.jpg

Котлован за 3 млн євро в Устилузі. Фото: Волинські новини

 


Далі головним фіскалом країни став Насіров, і справи пішли ще гірше.

Одним з ключових підрядників, у якого ДФС закупила послуги з реконструкції пунктів пропуску, стала компанія Енергомонтажвентиляція (ЕМВ). Вона отримала контракт в липні 2015 року, відразу ж після приходу Романа Насірова на посаду глави фіскального відомства. Сума контракту  3,4 млн євро, за які компанія повинна була реконструювати пункти Красноїльськ та Дяківці.

За даними системи YouControl, 50% акцій ЕМВ належать Михайлу Іщенку  це однокурсник бізнесмена Олександра Глімбовського по Київському інженерно-будівельному інституту. Про Глімбовського, власника компанії Альтіс Холдинг, країна дізналася цього року: він вніс багатомільйонну заставу за затриманого НАБУ Романа Насірова, коли тому загрожувало СІЗО. Зробив він це не з меркантильних інтересів, а по-родинному: Насіров  чоловік дочки Глімбовського.

Іщенко та Глімбовский не забули про свою спільну студентську юність: так, ЕМВ засвітилася як учасник тендерного аукціону з реконструкції столичної лікарні Охматдит. Але підряду не отримала він дістався саме Альтіс Холдинг. У тендері брали участь тільки ці дві компанії. У ЕМВ не захотіли відповісти на питання НВ.

Тендерами, пов'язаними з реконструкцією пунктів пропуску, у відомстві Насірова займається ще одна не чужа для Глімбовського людина  Володимир Кислицин, директор департаменту інфраструктури ДФС, який отримав цю посаду в грудні 2015-го.

До цього Кислицин керував дирекцією будівництва дорожніх і транспортних споруд Києва. На цій посаді у травні 2013 року він брав роботи по реконструкції транспортної розв'язки Поштової площі, які виконував все той же Альтіс.


 


.jpg_01

Так виглядають завершені роботи на прикордонному пункті пропуску Дяківці в Чернівецькій області. Фото: Джерело в ДФС

 


У ДФС Кислицин відзначився тим, що, незважаючи на відсутність будь-якого прогресу в будівельних роботах, постійно подовжував терміни виконання реконструкції пунктів пропуску. І робив це навіть після того, як Насіров опинився під домашнім арештом, а фіскалів - в ранзі «в.о.»  очолив Мирослав Продан.

Останній і отримав від Павла Словіковского, глави європейської програми реконструкції, лист про припинення фінансування проекту. У ньому Словіковський пояснив: європейці не бачать прогресу в співробітництві з ДФС, і незадоволені результатами аудиту програми.

Куди пішли гроші? У ДФС відповідний запит НВ проігнорували. Лише звернення до Служби депутата Сергія Лещенка змусило Продана письмово розповісти про долю багатостраждальних пунктів пропуску. У своїй відповіді він заявив: реконструкція профінансована, однак не завершена. Мовляв, ДФС зупинила всі роботи, і зараз чиновники розробляють план - як вийти з проблемної ситуації.

Куди більш відверто про гроші Європи для ДФС каже Геннадій Москаль, губернатор Закарпатської області. Він не має інформації про всі фінансові тонкощі програми. Але точно знає, що гранти ЄС, отримані на модернізацію двох міжнародних пунктів пропуску, розташованих на підконтрольному йому Закарпатті, так і не були використані. «Підрядники, яких підшукала ДФС, взяли 30% грошей і зникли», - запевняє Москаль.

Іван Верстюк.