Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


18.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Пацієнт буде жити (LB.ua")

14:26 19-10-2017

Сьогодні Верховна Рада проголосувала за ключові законопроекти медичної реформи - "Про додаткові фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (№6327) і "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України про забезпечення державних гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів" (№6604). Також прийнято законопроект №7117 про підвищення доступності та якості надання медичних послуг у сільскій місцевості.


19.10.2017

 

 

Фото: Владислав Мусиенко

 

Головні принципи реформи: держава сплачуватиме за надані послуги замість того, аби просто фінансувати медичні заклади, як раніше; оплата послуг буде здійснюватися через Національну службу здоров'я; безкоштовними, як і раніше, залишаться медичні послуги на первинній ланці (дільничні терапевти, педіатри), екстрена медична допомога, паліативна допомога, ведення вагітності та пологів. Надалі перелік безоплатних послуг буде щорічно визначатися Кабінетом міністрів і затверджуватися парламентом.

Втім, наразі не дуже зрозуміло, як будуть оплачуватися інші медичні послуги, оскільки між першим і другим читанням з законопроекту зникла згадка про те, що державні медичні заклади можуть надавати послуги не лише безоплатно, а й на умовах співоплати з пацієнтом. Дізнатися, чим друга редакція законопроекту "Про додаткові фінансові гарантії" відрізняється від першої, можна з тексту Ігоря Яковенка "Чи вилікує медична реформа хвороби старої системи?".

Почитати, як МОЗ планує розбудовувати медичну систему в майбутньому, можна в інтерв'ю в.о.міністра Уляни Супрун: «Первинна ланка медпослуг буде безкоштовною» та заступника міністра Павла Ковтонюка «Лікарі конкуруватимуть за кожного пацієнта».

Дізнатися про те, як впроваджуються клінічні протоколи, можна з блогу експерта Алли Степаненко "Міфи про впровадження "міжнародних" клінічних протоколів"

Про баталії навколо прийняття законопроектів медичної реформи писала Тереза Лащук у тексті "Чи прийшов час медреформи?"

Яким чином прийняті законопроекти змінять життя українського пацієнта вже сьогодні - читайте далі в раніше опублікованому тексті Маргарити Тулуп.