Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Маски зірвано. Реформу державної служби закрито ("Українська правда")

21:49 09-11-2017

Маски зірвано. Реформу державної служби закрито


09.11.2017

Сьогодні одним махом проголосовано Законопроект про зміни до ЗУ "Про державну службу" 234 голосами.

Проголосували БПП, Народний фронт, Відродження та Воля народу. Проголосували з порушенням Регламенту одразу за основу та в цілому, коли рішення комітету прийняте лише сьогодні о 10 ранку з 7 сторінками поправок з голосу.


Цей законопроект руйнує Закон "Про державну службу", прийнятий 2 роки тому і дає Президенту можливість прямо призначати голів місцевих держадміністрацій без проведення відкритих конкурсів, навіть фейкових, і без оголошення вакансій. Без жодної процедури.

Цей законопроект відкидає нас на 4 роки назад, коли голови місцевих держадміністрацій були "ручником" Президента та мали без зайвих слів забезпечувати голоси на виборах.


Однією з головних новацій реформи державної служби та шансів для реформи в Україні було розмежування політичних посад і посад державної служби. Практика призначення на важливі посади з політичних міркувань та за гроші була і залишається поширеною, і Закон України "Про державну службу", ухвалений 2015 р., став першою спробою гарантування чиновникам мінімальної незалежності від тиску та "ручняку" політиків. Саме ці норми отримали схвалення від міжнародних експертів, зокрема від престижного аналітичного центру ЄС – Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (Програма SIGMA).

Законопроект же N7126 руйнує всі ці новації, суперечить принципам належного урядування ОЕСР та порушує взяті Україною на себе міжнародні зобов'язання щодо реформування системи державного управління, закріплені в Стратегії реформи державного управління на 2016-2020 рр., що схвалена Кабміном 24 червня 2016 р. і суперечить навіть Стратегії національної безпеки, затвердженої Указом Президента в 2015 році!

Відтепер зростання політики та державної служби має правову гарантію і завершилось, злившись в одне ціле.

Голови місцевих держадміністрацій знову зможуть бути членами політичних партій, очолювати партосередки та бути депутатами місцевих рад. І будуть змушені забезпечувати перемогу владних партій, замість того, щоб служити людям району.

Та добре, коли все гібридне стає явним і відкритим. Маски зірвані.

Псевдоєвропейський та псевдодемократичний Президент, солодко співаючи 4 роки про "реформу" і "політичну неупередженість" державних службовців, виявився під маскою звичайним Януковичем, тільки зі знанням англійської мови.

Йому треба бізнес та необмежена влада. Йому треба адміністративний ресурс та ручні голови місцевих держадміністрацій, бо інакше вибори йому не виграти. Нам же – треба зміни в країні, а не новий Янукович.

І тут ми ніколи не зійдемося з Президентом і не знайдемо компромісу – бо на реформи він погоджується рівно в тій частині, в якій вони не заважають його збагаченню, його необмеженій владі та збагаченню його дрібних феодалів на місцях.

Це вже не перша спроба фактично скасувати Закон "Про державну службу". Перша була від пана Герасимова. Тоді на захист норм Закону виступили посли іноземних держав, і нам вдалось відстояти норми Закону. Цього разу законопроект подали депутати від "Волі народу".

Представники Президента скаржаться на відсутність вертикалі влади на місцях. Утім, це повноваження самого Президента. Наразі Президент НЕ оголошує конкурси на низку посад голів районних держадміністрацій. Постійно випливає аргумент щодо російської збройної агресії. Та де був цей аргумент, коли Херсонська обласна держадміністрація була ПІВРОКУ без голови, бо Президент не призначав конкурс на посаду, хоча область знаходиться в безпосередній близькості до лінії фронту?

Ігри в демократію закінчено.

Спроби відкритих конкурсів (хоча щодо їх проведення є низка питань) протримались пару років. Чинна влада хоче перемогти на всіх майбутніх виборах і розуміє, що без адмінресурсу їй це не вдасться.
 Щоб згадати про всі загрози використання адмінресурсу, можна ознайомитись з дослідження центру ОПОРА щодо ролі голів місцевих держадміністрацій у передвиборчому процесі 2012 р.: тоді місцеві держадміністрації використовували кошти місцевих бюджетів у інтересах потрібних кандидатів; чинили політичний тиск на незалежних кандидатів та зловживали місцевими медіа.

Прийняття законопроекту N7126 стало значним кроком назад у реформі державної служби, адже найпрогресивніші норми Закону України "Про державну службу" тепер скасовані.

Реформи державної служби з цією владою не буде. Нам треба це усвідомити, друзі.

У неї й так було мало шансів, але Закон давав нам законні можливості та шанси на зміни. Тепер немає й шансів. Нам треба всім нарешті вийти із заручників "напівреформ" для піару, з цієї гібридної співпраці з владою і подивитися правді в очі. Це дуже очищує та заспокоює.

Гірка правда краще будь-якої шоколадної брехні і солодких посмішок.

Маски зірвано. Реформу державної служби закрито. Всім дякую і можете розходитися.