Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

"Газпрому" придется играть по рыночным правилам ("Украинская правда")

16:59 24-12-2017

"Нафтогаз" выиграл судебный спор против "Газпрома". Российский монополист за один день потерял 75 млрд долл, которые он хотел незаконно забрать у "Нафтогаза". (Укр.)


22.12.2017

 

Центр исследований энергетики

Російський газовий шантаж закінчився.

"Нафтогаз" виграв перший судовий спір проти "Газпрому" щодо контракту на постачання газу в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма за всіма спірними питаннями.

Чому рішення стало виграшним для України?

Перше — Стокгольмський арбітраж категорично відмовив "Газпрому" в задоволенні вимоги "бери або плати".

Російський газовий монополіст вимагав від "Нафтогазу" 56 млрд дол за газ, не придбаний у 2009-2017 роках. Арбітраж визнав, що ця вимога не відповідає ні праву, ні ринковим відносинам. 56 млрд дол залишаться в Україні.

Друге — "Нафтогаз" домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів у понад десять разів відповідно до річних потреб України в імпортному газі.

Це означає, що Україна купуватиме стільки, скільки їй потрібно, а не стільки, скільки хоче продати Україні "Газпром". При цьому ціна на газ повинна відповідати ринковій ціні у німецькому хабі, а не політичним задумам керівників "Газпрому". Це ще мільярди зекономлених коштів.

Третє — ціна на газ, який "Нафтогаз" отримав у другому кварталі 2014 року, знижена на 27% — з 485 дол за тис куб м до 352 дол за тис куб м.

З початку 2014 року "Нафтогаз" вимагав у "Газпрому" переглянути ціну на газ, який Україна отримала у 2014 році.

У результаті переговорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" у 2014 році щодо "зимового пакета" НАК не оплатив отримані у другому кварталі 2014 року 10 млрд куб м газу за грабіжницькою ціною 485 дол, а попередньо розрахувався по 200 дол. Після цього компанія подала позов в арбітраж з вимогою про адекватну ціну.

Зараз, коли ціна стала відомою, Україна доплатить Росії на 27% менше. Завдяки перегляду контрактної ціни "Нафтогаз" зекономив 1,8 млрд дол.

Ціна на газ, за якою "Нафтогаз" купував блакитне паливо, була вищою за ринкову. Тому НАК вимагав повернути різницю між контрактною і ринковою цінами. Арбітраж визнав обґрунтованість цієї вимоги і повністю її задовольнив.

Четверте — арбітраж визнав умови газового договору 2009 року кабальними і змусив "Газпром" привести їх до ринкових умов.

Таким чином, за підрахунками "Нафтогазу", загальний позитивний ефект цього рішення становить 75 млрд дол за весь термін дії контракту на поставку газу. Якби не дане рішення, ці гроші могли б опинитися у бюджеті Росії і піти на фінансування бойовиків на Донбасі та військово-політичний шантаж.

На розгляді у Стокгольмі залишається спір щодо контракту на транзит газу. "Нафтогаз" вимагає 16 млрд грн за непостачання обумовлених об'ємів блакитного палива впродовж 2009-2016 років. Хоча рішення щодо цього контракту очікується 28 лютого 2018 року, зрозуміло, що перемога буде на боці "Нафтогазу".

Навіть за найбільш песимістичних очікувань, "Газпром" заплатить більше, ніж НАК.

"Газпром" також вимагав від "Нафтогазу" сплатити 1,3 млрд дол за газ, який монополіст постачав в ОРДЛО протягом останніх трьох років. Арбітраж підтвердив неадекватність цих претензій. "Газпром" також не матиме права враховувати контрактні платежі від "Нафтогазу" як розрахунок за ці так звані поставки.

Що виходить у підсумку?

Жодна з вимог "Газпрому" не була задоволена. Російський монополіст за один день втратив майже 75 млрд дол, які він хотів незаконно забрати у "Нафтогазу". Ці гроші залишаться в країні.

Одним своїм рішенням Стокгольмський арбітраж надіслав чіткий меседж у Москву: якщо хочете торгувати з Україною, мусите дотримуватися європейських правил, а не спекулювати політичними корупційними знижками та погрозами "перекрити газ".

Рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма — не просто важлива перемога України, це ще одна цеглина в енергетичну безпеку країни.