Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Медична реформа за графіком ("Український тиждень")

20:57 07-01-2018

Що зміниться в українській медицині у 2018-му


06.01.2018

 

 
Медична реформа за графіком
 

19 жовтня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» — головний документ медичної реформи, таким чином давши старт реформі в Україні.

Головне

Головне — з’явиться медична страховка. Багато хто любить теоретизувати, що наша нова система насправді не є страхуванням. На вимогу деяких народних депутатів ми навіть викреслили з тексту законопроекту всі згадки про страхування. Але все це війна за слова. У реальності ситуація нічим не відрізнятиметься від придбання поліса медичного страхування.

Якщо у вас є медична страховка, ви завжди знаєте, яким є покриття за полісом страхування: за що страхова компанія платить, а за що ні. Так само в Національній службі здоров’я України буде пакет покриття для громадян — так звана програма медичних гарантій, закріплена законом України. Кожна людина знатиме, за що саме держава заплатить живими грошима.

Зазвичай нас запитують, скільки страховий поліс коштуватиме. Бо всі розуміють, що у світі немає нічого безплатного, окрім, звичайно, української медицини протягом останніх 25 років.

Читайте також: ТОП-5 змін, які чекають на українців з 1 січня

Є добра новина: страховий поліс коштує чимало, але ви вже за нього заплатили. Ми запровадимо модель, згідно з якою система фінансуватиметься із загальних податків: ПДВ та акцизів. Із будь-якої покупки ви віддаєте 20% її вартості до бюджету. Ви віддаєте до бюджету 6,7 грн із кожного літра бензину, 0,6 грн із кожної сигарети, 127 грн із кожного літра спирту. Навіть за ліки в бюджет спрямовується 7% їхньої вартості. Ви платите все це вже сьогодні, навіть якщо не працевлаштовані офіційно.

Зміни починаються в 2018-му з первинної ланки медичної допомоги — це сімейні лікарі, педіатри, терапевти.

Важлива зміна

Голосуючи за медреформу, депутати внесли до закону важливу правку: на дворічний перехідний період залишити обидві системи фінансування. На практиці це означає, що медичні заклади зможуть приєднуватися до реформи тільки групами: у межах району, міста або ОТГ. Для цього місцева рада громади має ухвалити рішення про автономізацію всіх своїх закладів, що дасть їм змогу долучитися до реформи та укласти прямий договір із Національною службою здоров’я.

Після переходу та підписання контракту заклади відразу отримають у півтора раза більше коштів за приписаних на папері пацієнтів та вдвічі більше за всіх пацієнтів, які особисто підписали декларацію з лікарем.

Тайм-план

У січні 2018 року стартує тримісячний підготовчий період, упродовж якого медичні заклади мають почати процес автономізації та підготовки до входження в нову систему. Водночас стартує робота над створенням Національної служби здоров’я України. З квітня 2018-го починається єдина на всю країну кампанія «Лікар для кожної сім’ї», у межах якої українці обиратимуть собі лікарів і підписуватимуть із ними декларації. З липня 2018-го на нову систему фінансування переходить перша хвиля громад (районів, міст, об’єднаних територіальних громад) і починає отримувати гроші за новою моделлю. З жовтня 2018-го в систему заходить друга хвиля громад. До кінця 2018 року до системи долучається решта громад і закладів.

Автономізація закладів

Вхід у систему потребує автономізації всіх медичних закладів території. Це рішення місцевої ради про перетворення комунальних закладів охорони здоров’я на комунальні некомерційні підприємства. Принципова зміна, тому що бюджетні заклади, якими вони зараз є, можуть робити тільки те, що безпосередньо дозволено, а комунальні підприємства — все, що не заборонено.

Читайте також: В Україні стартувала медична реформа. Які зміни очікують на українців

Наша позиція щодо автономізації — відмова від процедури затвердження ставок персоналу закладів в управліннях і департаментах охорони здоров’я місцевих виконкомів та адміністрацій. Ми маємо створити медичний ринок із самостійними комунальними підприємствами. Важлива деталь — це некомерційні підприємства, тобто суть їхньої роботи — не отримати прибуток, а дбати про здоров’я мешканців громади.

Як некомерційні підприємства, заклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть спрямовувати всі отримані доходи собі на зарплати. Основним контрактером таких автономних закладів буде Національна служба здоров’я України. Це ефективна у всьому світі форма організації комунальних медичних некомерційних підприємств, яка дає змогу забезпечити три основні моменти: зацікавленість лікарів у пацієнтах, якість обслуговування та лікування, максимально можливі зарплати лікарів.

Автономізація потребує змін в організації, документації та бухгалтерії. Але це звичні практики для всіх українських підприємств, уже напрацьовано чималий досвід, тож чекати проблем тут не варто.

Директор закладу та голова медичної практики

Важлива зміна, яку ми готуємо і хочемо анонсувати, — розділення посад головного лікаря на директора лікарні та голову медичної практики.

Плануємо дозволити працювати на позиції директора спеціалістам не тільки з медичною освітою, як роблять у всьому світі. Цей спеціаліст має займатися контрактами, логістикою, організацією роботи, фінансами тощо. Обиратимуть його на відкритому конкурсі за єдиною процедурою, затвердженою Кабінетом Міністрів. Головне завдання директора на наступний рік — запуск закладу як підприємства, запровадження eHealth, ремонт.

Друга позиція — голова медичної практики, який ухвалює рішення з усіх медичних питань. Його основне завдання на наступний рік — запровадження системи лікування за міжнародними настановами та європейської системи діагностики ICPC-2. На голову медичної практики покладено консультування, донавчання лікарів та професійний контроль. Ми вважаємо, що він має обиратися на таємному голосуванні лікарів закладу.

Маємо на меті пізніше запровадити систему самоврядування молодшого медичного персоналу.

Мій особистий лікар

Але лікаря має обрати не тільки кожен медичний заклад, а й кожен громадянин. У 2018 році ми перезапускаємо первинну ланку медичної допомоги, найважливішу для нашого довголіття.

Сімейні лікарі, педіатри, терапевти не отримують достатньо ресурсів для лікування. Дуже мало лікарів діагностує і лікує за міжнародними настановами. Часто спеціалісти первинної ланки просто «відфутболюють» пацієнтів до вузьких спеціалістів.

Читайте також: Реформа медичної відповідальності

Влітку Національна служба здоров’я України почне купувати в автономних медичних практик одну комплексну послугу: догляд за пацієнтами, діагностику та лікування найпоширеніших хвороб, супровід у системі. Головним компонентом згаданої послуги буде догляд. І це для України повністю нове. Сьогодні за нашим здоров’ям ніхто не доглядає.

Відтепер держава почне платити за те, щоб лікар був зацікавлений вчасно провести профілактичний огляд, виявити захворювання на ранній стадії. Первинна ланка — фундамент роботи всієї системи.

Що потрібно робити

Коли ви побачите рекламу кампанії «Лікар для кожної сім’ї» у своєму регіоні, оберіть лікаря та підпишіть із ним декларацію. Найефективніший інструмент пошуку сімейного лікаря в усьому світі — рекомендації. Запитайте у свого оточення, у людей, яким довіряєте. Не забувайте: ваш лікар — це людина, яка допомагатиме вам дбати про своє здоров’я роками, яка знатиме про вас доволі багато, тож будьте уважними під час вибору. Якщо не можете знайти фахівця за рекомендацією, відвідайте медичні заклади поруч, поговоріть із лікарями.

Є три прості критерії для вибору лікаря: його мають цікавити ваші проблеми, на його рецептах не може бути жодних торгових марок і він має вчитися. Розкажіть йому, що робить ваше життя дискомфортним, подивіться на його рецепти та запитайте, чого навчався чи які курси проходив крайнього разу.

Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я

---------------------------------------------------------------------

Основні етапи медреформи

Найперше, чого не варто чекати, то це змін уже завтра. Система змінюватиметься не миттєво, процес триватиме кілька років.

У 2018-му ми почнемо запроваджувати реформу на рівні первинної медичної допомоги (сімейні лікарі, педіатри, терапевти). На 2019-й заплановано старт на рівні амбулаторних спеціалістів (кардіологи, отоларингологи, гастроентерологи тощо). З 2020-го закон про медичну реформу набере чинності повністю й зміни торкнуться спеціалізованого лікування, тобто лікарень.