Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Подільський міст через Дніпро: на великій висоті скріплюють арку ("Вечірній Київ")

15:36 05-10-2018


Редакционная строка

05.10.2018

 

Подільський міст через Дніпро: на великій висоті скріплюють арку

На висоті 50 метрів від поверхні Подільського мосту через Дніпро у Києві зараз працюють висококваліфіковані зварювальники. Вже піднято на гору, змонтовано на самому верхів’ї  й зварено три надважкі металеві конструкції в’язів. Цими конструкціями поєднують в одне ціле дві частини арки мосту. Як з'ясувала "Вечірка", роботи по спорудженню мостового переходу продовжуватимутьcя й взимку.

Для того, аби спеціалісти змогли дістатися місця роботи нагорі, доправити туди інструменти, проводити зварювальні роботи, по всій довжині двох дуг арки встановили сходи, а над полотном моста – технологічні містки.

На об’єкті дуже багато робітників: зварюють в’язі

– Звичайно, після завершення робіт всі сходи приберуть. Надто вони привабливі для «туристів-екстремалів», – пояснює головний інженер КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» Олександр Здольник. – Там зверху, на технологічних містках, спорудили ще й зварювальні кімнати. Вони потрібні, щоб зберігати постійну температуру металу навколо прогрітого місця зварювання. За процесом, а також за підготовкою матеріалів, постійно стежать науковці з НДІ електрозварювання ім. Патона.  

Самі в’язі готують на землі біля мосту у так званих конверторах, а потім металеві конструкції піднімають на самий верх арки, на висоту 72 метри від поверхні води.

До кінця року зварять усі в’язі на арці  у напрямку Рибальського, а до березня – у напрямку Труханового острова. Це потрібно зробити для того, щоби з настанням періоду сталого підвищення температур весною можна було прибрати тимчасові монтажні опори до рівня автопроїзду моста.

 

  Готуються до знесення гуртожитку на Рибальському

Нині на будівництві Подільсько-Воскресенського мостового переходу працює дуже багато людей. На правому березі над Рибальським островом уже готовий у бетоні лівоповоротний з’їзд на Набережно-Рибальську дорогу. Після укладання якісної англійської гідроізоляції - такої як на автопроїзді на Трухановому острові й Горбачисі, де вже за літо поклали витривкий гусс-асфальт - можна буде й асфальтувати естакади на правому березі. 

– Наприкінці жовтня почнеться демонтаж повністю відселеного гуртожитку «Заводу на Рибальському», стара споруда якого заважала будівництву кількох опор під одну з естакад, що веде на Поділ, – пояснює Олександр Здольник. – На сьогодні готові 9 з 17 прогонових споруд автопроїзду на правому березі. Днями ми завершимо всі «мокрі» роботи (з бетонування), й роботи по антикорозійному захисту прогонових споруд, які були заплановані на нинішній рік.

Міст захистили від солі

На будівництві Подільсько-Воскресенського мостового переходу використовуються тільки довговічні й якісні матеріали. Це помітно не лише коли проходиш по автомобільній частині. Опори мосту, що стоять у воді на Десенці й Горбачисі, захищені спеціальною суперсучасною фарбою аби захистити бетон від руйнування під впливом води. Взагалі вся споруда Подільсько-Воскресенського мостового переходу, який почали зводити у 2004 році (!) виглядає ідеально до найменших деталей.

– Використовувати якісні матеріали – це обов’язково тепер. На мостах за радянських часів такого не робили, тому люди дивуються,  – говорить Олександр Здольник. – На нашому об’єкті використовуються тільки довговічні якісні матеріали, з повним захистом всіх несучих бетонних і сталевих конструкцій від корозії. Це особливо актуально для Києва, де взимку використовують багато солі проти ожеледиці, а вона швидко руйнує бетон. Нагадаю: за діючими будівельними нормами строк експлуатації мосту – сто років. Середні й капітальні ремонти можна буде робити лише на поверхні мосту без втручання в несучі конструкції.

Тому тут не тільки супер-фарби, гусс-асфальт, гідроізоляція, гранітні поліровані бордюри, сталеві оцинковані деталі кріплення всіх фасонів й на всі потреби, а й високоякісне покриття для пішохідної зони. Це спеціальна дуже надійна тротуарна маса, фірми «Стіка», яку використовують в усьому світі. Вона захищає бетон, і  блищить, наче доріжку полакували, ще й вирівнює поверхню. Тут також зроблено ухил для стікання дощової води у зливо приймачі.

– Всю дощову й талу воду з мосту, забруднену сіллю й всіма шкідливими елементами від автотранспорту збираємо у зливо приймачі й перенаправляємо на очисні споруди, – говорить Олександр Здольник. – З мосту вода не потраплятиме ні в Дніпро, ні в малі річки, розташовані по трасі, ні на поверхню зелених зон чи вулиць.  

Велодоріжки немає, але обіцяють

– Велосипедна дорога по мостовому переходу при проектуванні  в ті часи не передбачалася, – пояснює Олександр Здольник. – Але, враховуючи велике поширення цього виду транспорту у Києві в останні роки, доріжка буде запроектована під час коригування проекту. Її можна розмістити тільки на проїжджій частині, й нанести спеціальну розмітку. Це також може бути й окрема полоса, суміщена з полосою для комунального транспорту. Проектом передбачено на автомобільній частині мосту по три полоси руху транспорту в обидва напрямки. Проектанти мають визначити їх ширину й знайти місце для велосипедистів.

Як пояснив Олександр Здольник, роботи на Подільсько-Воскресенському мостовому переході з настанням холодів і взимку перериватися не будуть. Завдання на майбутні весну й літо стоїть підвісити полотно мосту на вантах до арки, прибрати тимчасові іржаві опори до рівня автопроїзду, продовжити роботи на естакадах на правому й лівому берегах Дніпра.

Автор фото і відео  Марія Лисенко, "Вечірній Київ"