Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Бетонні дороги, заводи, швидкісна залізниця: на що китайці готові давати гроші Україні ("gazeta.ua")

15:56 05-10-2018

Бетонні дороги, заводи, швидкісна залізниця: на що китайці готові давати гроші Україні (


Редакционная строка

05.10.2018

 

 

Автор: Ракурс
Сукупний товарообіг України-Китай становить 8 млрд. дол.
Сукупний товарообіг України-Китай становить 8 млрд. дол.

Україна та Китай планують подвоїти товарообіг між країнами до $10 млрд, заявили в уряді. Також співпрацюватимуть в аграрній сфері, будівництві інфраструктурних об'єктів, енергетиці.

"Україна експортує товарів до Китаю на близько $2 мільярдів на рік. Імпортує - на $6 мільярдів. Сукупний товарообіг становить $8 мільярдів. Загалом наступні 5 років Китай планує імпортувати продуктів і послуг на суму понад $10 трильйонів. Тому українські поставки — це крапля в морі", - розповів Gazeta.ua Анатолій Амелін, директор економічних програм Українського інституту майбутнього.

Китайського одягу стало менше

Україна купує в Китаї електроніку, телефони, побутову техніку, автомобілі, одяг.

"Якість китайської техніки росте, а ціна нижча ніж у європейських чи корейських виробників. Кількість китайського одягу в Україні скорочується. Але все одно займає значну частку. Китай зацікавлений у купівлі великої кількості промислового устаткування, побутової техніки, автомобільного транспорту, харчової аграрної продукції, медичного обладнання, послуг у сфері туризму, нанотехнологій, культури та освіти. Практично по кожній з цих позицій Україна може стати партнером і постачальником", - зазначив Амелін.

Виграли тендер на буріння більше 40 свердловин

Китай зацікавлений збільшити поставки українських природних ресурсів.

"Китайці виграли тендер на буріння більше 40 свердловин в Україні. Вони зацікавлені інвестувати в українське нафтогазовидобування. Також китайців цікавить літій, титан, руда", - каже Анатолій Амелін.

Куди готові вкладати гроші

Китай активно розвиває проект "Новий шовковий шлях". Країни, через які проходять глобальні транзитні коридори можуть запропонувати проекти і отримати на них інвестиції.

"Йдеться про проекти у сфері транспортної, логістичної, виробничої інфраструктури. Потрібно, щоб Україна взяла участь у цій програмі. Показала хоч один успішно реалізований проект. Близько 10 років тому Україна з Китаєм вже підписувала контракти на понад $3 мільярди, та порушила їхні умови. Білорусь підписала контракти на понад $5 мільярдів. Успішно реалізувала їх", - говорить Амелін.

Для Китаю пріоритетним є кредитування, додає експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Ольга Хоменко.

 
Автор: Та4ани
Китайців зацікавило будівництво бетонних доріг в Україні. Зокрема навколо Житомира зібралися будувати кільцеву.
Китайців зацікавило будівництво бетонних доріг в Україні. Зокрема навколо Житомира зібралися будувати кільцеву.

"Якщо говорити про прямі інвестиції, це будівництво заводів та інфраструктурних об'єктів. Інший формат — створення спільних підприємств. Для України звичайно ж у пріоритеті не кредитування, а залучення прямих інвестицій на будівництво доріг, заводів. Тобто на створення нових робочих місць", - зазначає вона.

Можуть збудувати якісні дороги

Якщо Україна підготує якісні проекти у транспортній сфері, то зможе претендувати на $20-40 млрд інвестицій.

"Це будівництво авіаційних та логістичних терміналів, швидкісних залізничних доріг. Китайці вже виявили інтерес до будівництва бетонних доріг. Зокрема навколо Житомира зібралися будувати кільцеву. Крім того, їх цікавлять портові термінали. Сьогодні китайська компанія проводить роботи з поглиблення дна у портах України", - каже Анатолій Амелін.

Китайські компанії можуть збудувати якісні дороги.

"Їхні технології вже більш досконалі, ніж українські чи турецькі. У самому Китаї дороги чудової якості. Є багаторівневі транспортні розв'язки. Їх будували німецько-китайські компанії. Пізніше китайці викупили у німців пакет акцій та перейняли технологію. За корупцію при будівництві доріг там неодноразово розстрілювали чиновників", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чому арабів зацікавив український аграрний ринок

 
Автор: UkrMedia
У результаті торгової війни з США, Україна може збільшити поставки кукурудзи та сої до Китаю.
У результаті торгової війни з США, Україна може збільшити поставки кукурудзи та сої до Китаю.

Зерно, кукурудза, соя

Китайці вкладають гроші в сільське господарство.

"Китайці орендують землю в кількох областях України. Їхня довгострокова мета - гарантовані джерела поставок харчових продуктів для населення. В основному раніше підписували контракти на поставки зернових. Сьогодні, у результаті торгової війни з США, Україна може збільшити поставки кукурудзи та сої до Китаю. Щоправда це лише сировина. Потрібно вести переговори про будівництво в Україні переробних підприємств", - підсумував Анатолій Амелін.

У жовтні минулого року мер Києва Віталій Кличко та заступник голови правління China Pacific Construction Group Го Уін підписали угоду про співпрацю щодо реалізації проекту із будівництва четвертої лінії метро у Києві. Вартість будівництва оцінили у $2 млрд. 85% від прогнозованої вартості проекту буде забезпечено за рахунок кредиту від китайських фінустанов. За словами мера, за 5 років китайська компанія побудує гілку метро з Жулян до Троєщини.

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Маргаріта ДИКАЛЮК