Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Справа детектива: як в НАБУ розслідують злочини ("Українська правда")

16:42 15-10-2018


Редакционная строка

15.10.2018

Волосся стає дибки, коли нардеп Розенблат, якого обвинувачують у написанні потрібних законів за хабарі, розказує як треба боротись з корупцією. Або коли Генпрокурор на весь світ соромить Україну, заявляючи що "в НАБУ немає результатів". Або коли Антикорупційний прокурор Холодницький, в розлогих інтерв'ю "Прямому", який пов'язують з оточенням Президента Порошенка, розказує про те, що його "задача як прокурора, щоб у кожній справі було дотримано законність", і це тоді, як тільки лінивий ще не послухав його "акваріумних"розмов.

Найгірше те, що весь цей абсурд множиться як гриби після дощу на грунті політичних і передвиборчих спекуляцій. У такій ситуації дуже важливо мати якусь точку опори, фундамент, на який спиратися для прийняття власних осмислених рішень і оцінки тих чи інших новин та подій. Для мене таким фундаментом є закон.

Це схема розслідування корупційних злочинів детективами НАБУ. Графіка зроблена по Кримінально-процесуальному кодексу, але спрощена рівно настільки, щоб зрозуміли навіть діти. Подивіться її уважно.

(відкрити відео) 
 



Одразу стають очевидними багато речей, правда?

З графіки, наприклад, очевидно, що практично всі дії детективів під час розслідування погоджують прокурори. Їхнє завдання – слідкувати за дотриманням закону під час розслідування. Саме тому після оприлюднення так званих "плівок Холодницького", які засвідчили, що для керівника антикорупційних прокурорів щось може робитись по закону, а щось – ні, суспільство і НАБУ вимагали звільнення керівника Антикорупційної прокуратури.

Також очевидно, що без прокурора не приймається рішення про повідомлення про підозру та обвинувального акту, який є основною для розгляду справи в суді. Він же захищає справу в суді. Іншими словами, прокурор має надзвичайний вплив у справі. І якщо він діє не по закону, а в чиїхось інтересах, то справа може ніколи не потрапити в суд - навіть, якщо детективи зібрали всі необхідні докази. Саме тому ви тепер розумієте, наскільки виключно політичними є, наприклад, заяви Генпрокурора Юрія Луценка про "відсутність результатів роботи". Якби його справді цікавили результати, то запитати про них він мав би в свого заступника, керівника САП Назара Холодницького - того самого, який керує прокурорами у справах НАБУ.

Також видно те, що НАБУ не саджає корупціонерів і не виносить їм вироків. Щоби це зробити, потрібна спільна робота трьох складових: детективів, прокурорів і суддів. І лише якщо всі троє будуть робити свою роботу незалежно і професійно, лише якщо детектив збере достатні докази, прокурор захистить цю справу в суді, а суд прийме неупереджене рішення, корупціонер може опинитись за гратами. Наскільки в цій частині результативною робота НАБУ, ви можете оцінити самі з їхнього звіту або в цій графіці. Але, власне, саме тому, що в Україні правоохоронні органи і суди неспроможні були це робити, і була потреба всі ланки для боротьби з корупцією в Україні створити "з нуля": НАБУ, САП і нині – Антикорупційного суду.

З графіки також зрозуміло, яким чином можуть повертатись в державний бюджет гроші в результаті розслідувань – через конфіскацію майна. Але знову ж таки - за рішенням суду. І одразу стає зрозумілим, чому справи в судах не розглядаються роками, і тут же різні мосійчуки розказують в ефірах, що ось скільки, мовляв, грошей вбухали в це НАБУ, а скільки вони в державний бюджет повернули? Розумію, звісно, що в більшості депутатів свідомість заточена тільки на заробляння грошей, але хоч би закон почитали, в якому написано, що завдання НАБУ розслідувати злочини, а не заробляти гроші, перш ніж так відверто "палитись".

З графіки також очевидно, чому парламент так і не надав НАБУ права на незалежну від СБУ "прослушку" - а як тоді зривати їм спецоперації, як це вже було у справі по міграційній службі?

Тільки на основі фактів і закону можна приймати усвідомлені рішення і самостійно давати оцінку багатьом новинам, яких буде з'являтися все більше.

Про це – факти і закон – більше в програмі "Справа детектива" на 24 каналі, прем'єра якої відбулась 9 жотвня. Гостем студії був Директор НАБУ Артем Ситник, який відповідав на гострі питання про те, хто, як, які злочини і з яким результатом розслідує в НАБУ.

Більше того, в цій програми я розпитаю про самі справи НАБУ в тих, хто безпосередньо брав участь в їх розслідуванні. Сьогодні о 22:30 детектив НАБУ розкаже як розслідували "газову справу" Онищенка. І так, це – вперше, коли детектив розкаже про своє розслідування на телебаченні.

Анонс >>>