Київ віддав понад 100 мільйонів сумнівній фірмі з кримінальним шлейфом – розслідування

Куди діваються гроші киян - розслідування НАРОДНОЇ ПРАВДИ

Київ віддав понад 100 мільйонів сумнівній фірмі з кримінальним шлейфом – розслідування
Компанія “Сівін Транс”, яка займається вантажними перевезеннями, виграла тендери в “Київзеленбуду” на понад 100 мільйонів гривень. Фірма стала фігурантом кримінального провадження, але й досі перемагає в конкурсах комунального підприємства і реконструює парки. Столичний парк “Наталка” – одне з найбільших замовлень “Сівін Трансу”. НАРОДНА ПРАВДА розбиралася в ситуації. 

“Київзеленбуд” – комунальне об’єднання, яке відає скверами, парками й лісопарками Києва. Комунальники постійно працюють у місті. Доглядають рослини, прокладають доріжки, ремонтують і фарбують. Робота кипить в будь-яку погоду. А от виконують капітальні ремонти та реконструкції приватні фірми. Комунальне підприємство вибирає їх на відкритих торгах.

Минулого року з міського бюджету “Київзеленбуду” виділили більше 2 мільярдів гривень. На парки передбачили 500 мільйонів. Тож “Київзеленбуд” проводив тендери на реконструкції та капітальний ремонт парків, і підрядники працювали впродовж року.

Наскільки прозора робота “Київзеленбуду”, можна розглянути на прикладі найбільш “коштовного” об’єкту – парку “Наталка” на столичній Оболоні. Минулого року до Дня Києва його особисто відкривав міський голова Віталій Кличко. Після відкриття роботи з реконструкції продовжилися.


Київ віддав понад 100 мільйонів сумнівній фірмі з кримінальним шлейфом – розслідування


Тендер на проектування і кошторис 

Спочатку “Київзеленбуд” провів тендер на проектування парку. Одна компанія на нього подалася, одна й виграла. ТОВ “Абріс”. Компанія, яка ще у 2000-х роках розробляла комерційні проекти для Оболонської набережної. Щоправда, тоді творчий колектив був у складі ТМ “Вісак”, компанії, яка належала власнику будівельної корпорації “Столиця” Валентину Ісаку. З 2011 року і донедавна пан Ісак був у розшуку, а його активи – під арештом. Причина – будівельник роботу не виконав, а гроші отримав. 2015 року колектив Ісака, який перейшов у ТОВ “Абріс”, виграв тендер на півмільйона гривень по парку “Наталка”.  

Саме ця компанія-планувальник і розробила кошторис проекту. У 2012 році вартість реконструкції парку становила 54 мільйони гривень. 2015-го, враховуючи стрибок курсу валют, нова ціна сягнула 103 млн, а останній перерахунок показав 107 мільйонів.  

Фірма-“вантажник” реконструює парк “Наталка”

План і кошторис розробили, тож “Київзеленбуд” взявся до реконструкції оболонського парку. Спочатку роботи виконував один генпідрядник – ТОВ “Український холдинг будівельних проектів”, який виконав роботи на 19 мільйонів гривень. Збудував центральний вхід, будівлі для відпочинку та реструми.  

 


Наступним і постійним генпідрядником у реконструкції парку “Наталка” стала фірма ТОВ “Сівін Транс”. Компанія зі статутним капіталом у сотню гривень і з офіційною пропискою у квартирі власника. Основний вид діяльності генпідрядника парку – вантажні перевезення. Та жодною транспортною технікою фірма не володіє, як і її рідна компанія-субпідрядник – ТОВ “Коспаш-ЛТД”. Витяг із реєстру транспортних засобів МВС показує нуль техніки у власності фірми “Коспаш-ЛТД”.

Крім того, цей субпідрядник дивним чином формально проживає на державному підприємстві “Журнал “Охорона праці”. У компаніях немає відповідних спеціалістів і співробітників для ремонтних робіт.  

У засновниках і керівниках двох цих фірм – Сергій Бабан. Щоправда в документах компанії “Коспаш-ЛТД” на ProZorro фігурує прізвище іншої людини, яка працює бухгалтером і в “Сівін Трансі” – Наталії Мостенець, дружини київського митника. Але в його декларації згадки про жінку нема. До речі, донька Сергія Бабана, власника генпідрядника, Ірина Савчишина працює головним спеціалістом Мін’юсту. Її чоловік працював у фірмі її батька – в ТОВ “Сівін Транс”. Однак чоловіка пані Савчишина теж не декларує 

Правоохоронці запідозрили недобре 

В листопаді минулого року в КМДА зібрали брифінг і анонсували гучне розслідування. Правоохоронці підозрювали підприємства “Київзеленбуд” і “Київавтодор” у внесенні неправдивих відомостей щодо робіт, їх обсягу, вартості поставлених товарів і в проведенні низки операцій із обготівковування. У підсумку державі завдано шкоди на 54 мільйони гривень.  

З низки ухвал і рішень Печерського суду відомо, що ТОВ “Сівін Транс” проводило фейкові ремонти парків. Правоохоронці перевіряють тільки частину робіт “Сівін Трансу”. Йдеться про договори компанії з “Київзеленбудом” по двох об’єктах у період 2016-2017 років: парк “Райдуга” в Шевченківському районі на суму виконання робіт на 7 мільйонів гривень і парк “Наталка” на 29 мільйонів. Правоохоронці з’ясували, що відповідні ремонтні роботи компанія не проводила і товари поставляла не в повному обсязі.  

Печерський суд м. Києва 25 квітня надав доступ до документів, які знаходяться у власності ТОВ “Сівін Транс” за юридичною адресою. Правоохоронці вивчатимуть фінансово-господарську діяльність компанії.

Київ віддав понад 100 мільйонів сумнівній фірмі з кримінальним шлейфом – розслідування


Кримінальне провадження нікого не зупиняє 

Але, незважаючи ні на що, фірма продовжує виконувати будівельні роботи в парку. Виконала вона їх майже на 60 мільйонів гривень. А у грудні минулого року за переговорною процедурою, тобто без конкурсу, “Київзеленбуд” віддав “Сівін Трансу” ще два замовлення – на 8 і на 13 мільйонів гривень. Договори підписані в один день. На думку “Київзеленбуду”, технологія з укріплення берега за допомогою габіонних конструкцій і матрасів є тільки в “Сівін Трансу”. Зрештою, і робота з грунтом теж потребує високотехнологічних операцій, які може виконати тільки “Сівін Транс”.

Загалом за два роки на різних конкурсах “Київзеленбуду” компанія “Сівін Транс” виграла замовлення на понад 100 мільйонів гривень. І продовжує “робити місто кращим”…

Олена Козаченко