Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

РПЦ висунула ультиматум Єрусалимському патріархату ("tyzhden.ua")

09:40 17-10-2018


Редакционная строка

17.10.2018

Російська православна церква погрожує розривом відносин, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський в рішенні надати Україні автокефалію.

Російська православна церква (РПЦ) має намір призупинити служіння в Храмі гробу Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський в рішенні надати автокефалію Українській православній церкві. Про це повідомляє Українська Правда, посилаючись на російські ЗМІ.

 

"Якщо Єрусалимський патріархат прийме сторону Константинопольського патріархату і, як наслідок, дозволить "філаретівцям" служити на Гробі Господньому і в інших своїх храмах в Святій землі, то тоді нам доведеться призупинити служіння з ними", - заявив секретар Російської духовної місії в Єрусалимі ігумен Никон.

 

"Фактично це буде продовження скандалу, і, швидше за все, я так припускаю, що доведеться і з Єрусалимським патріархатом тоді припиняти спілкування, тому що в такому випадку вони стануть на бік розкольників", - додав ігумен.

 

Як повідомлялося, РПЦ розірвала відносини з Константинополем.

 

Нагадаємо,  11 жовтня синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України. Також синод зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія, а також – визнав незаконною анексію Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 році.

 

Патріарх Філарет повідомив, що найближчим часом скличе Об'єднавчий Собор, за результатами якого Вселенський Патріарх прийме рішення про надання Томосу про автокефалію.

 

Як повідомлялося, 31 серпня Константинопольський патріархат Варфоломій повідомив главі Російської православної церкви патріарху Кирилу про рішення щодо автокефалії в Україні, яке наразі імплементується.

 

Додамо, що 17 квітня Порошенко повідомив, що написав офіційне звернення до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні. 19 квітня Верховна Рада підтримала за основу та в цілому проект постанови "Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні". За відповідні рішення проголосували 268 депутатів.