Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Детективи НАБУ затримали десятьох осіб за підозрою у привласненні $20 млн держбанку ("Новое время")

09:06 24-10-2018


Редакционная строка

23.10.2018

 ?????????????????????? ???????°?????? ?????? ???±???°?????? ?????????·???????°?????? ?·?°?????±???¶???????? ?·?°????????

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу

У вівторок, 23 жовтня, детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали 10 осіб, яким повідомили про підозру в заволодінні 20 млн доларів Ощадбанку, повідомляє прес-служба НАБУ.

"Мова йде про колишнього директора департаменту корпоративного бізнесу держбанку (зараз - заступник голови правління АТ Ощадбанк), колишнього начальника управління проектного фінансування АТ Ощадбанк (звільнився у 2015 році з держбанку), колишню начальницю відділу управління проектного фінансування АТ Ощадбанк (в даний час - керівник зазначеного управління держбанку)", - повідомили в НАБУ

Інші підозрювані є колишніми бенефіціарами групи компаній Креатив, а також низка колишніх посадових осіб підприємств, які входять до складу цього холдингу, і оцінювач.

Згідно з даними НАБУ, в період з 2013 по 2015 рік посадові особи компаній Креатив у змові з менеджментом банку підробили документи для отримання 20 мільйонів доларів кредиту.

Позика призначалася для "придбання насіння соняшнику", проте була виведена власниками компанії на рахунки офшорних компаній в Белізі і Швейцарії. "А потім цими ж грошима оплатили покупку корпоративних прав компаній, які мали цінну нерухомість".

"Детективи НАБУ мають докази, що, приймаючи рішення про надання кредиту, посадові особи АТ Ощадбанк спиралися на неперевірені, а іноді і підроблені документи, частина з яких створювалася при їх же участі", - повідомляє НАБУ.

У результаті корупційної схеми з Ощадбанку фактично вивели 20 млн доларів США (160 млн грн в еквіваленті), що призвело до зменшення активів держбанку (збитків) на суму 133 млн грн.

В даний час детективи здійснюють слідчі дії, вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Раніше стало відомо, що НАБУ розслідує кримінальне провадження за фактом заволодіння $20 млн державного банку, яке було організовано народним депутатом і виконано його родичами і бізнес-партнерами.