Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Чи допоможе Україні перезимувати подорожчання газу ("Новое время")

10:25 26-10-2018


Редакционная строка

23.10.2018

В Україні уряд підвищив ціни на газ для населення на 23,5% напередодні опалювального сезону, але чи допоможе такий крок країні пройти зиму?

На поточний момент в підземні сховища газу (ПСГ) закачано 16,9 млрд куб. м. Це практично стільки ж, як і в минулому році. Цих запасів вистачить для проходження м'якої зими. Але якщо буде сильне зниження температури і вдарять морози, то виникнуть складності. У минулому році була тепла зима, але холодний затяжний березень, тож труднощі у Нафтогазу виникли, але вже навесні.

Друге питання успішного проходження зимового періоду – вугілля. Україна закупила вдосталь вугілля, але заплатила за нього втридорога. Держава витратила набагато більше коштів на імпорт, ніж отримала за експорт, і через це у країни поплив зовнішньоторговельний баланс. Якщо така ситуація збережеться, то в українців грядуть проблеми з доларом і з макроекономічною стабільністю.

Тарифи на газ доводиться піднімати, тому що при Яценюку Україна пообіцяла прив'язати ціни газу до імпортного паритету. Вартість газу на зовнішніх ринках коливається від 11 до 15 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Точна цифра залежить від умов постачання і передоплати. Якщо враховувати ці розцінки, то тариф мав вирости на 100%. Тож навіть з урахуванням майбутнього підвищення (на 23,5%), українці отримуватимуть газ дешевше ринкової вартості. МВФ наполягав на підвищенні вартості на 60%. Така ситуація означає, що в майбутньому газ буде дорожчати. І дуже добре, що уряд вирішив поступово підвищувати ціни.

Щоб люди могли знизити витрати на опалення, уряд виділив 100 млн грн на "теплі кредити". Отримання такого кредиту дає можливість замінити котли з газових на твердопаливні, а також утеплити будинок.

Також Кабмін змінив умови отримання субсидій. Формально було заявлено, що дотації отримувати буде легше, але за фактом – гроші отримати все складніше. За видатками бюджету, який затверджений в першому читанні, вже зрозуміло, що коштів на цю сферу більше виділено не буде.

Все це говорить про те, що скоро ціна газу буде підвищена до паритету з імпортними цінами. Скільки б Коболєв, Тимошенко чи будь-хто інший не обіцяли зниження тарифів на газ – цього не буде. Ера дешевих енергоносіїв в Україні закінчилася. Газ – це всюди дороге паливо, тому що найчистіше з екологічної точки зору.

Треба боротися не за субсидії та низькі ціни на газ. Необхідно домагатися збільшення власного видобутку газу. Битися за вільний енергоринок, на якому будуть працювати різні оператори, а не один монополіст. Воювати за справжню, а не уявну енергонезалежність України.

Все, що може зробити проста людина в цій ситуації, – це навчитися економити. Для нагріву гарячої води використовувати бойлер, що вже зараз набагато дешевше, ніж користуватися водопровідною гарячою водою. А надалі розрив у ціні буде ще більшим. При опаленні використовувати альтернативні газу джерела палива, тому що скоро буде дорого використовувати навіть газ для конфорок. Тобто за можливості необхідно відмовлятися від використання природного газу. Що стосується вугілля та інших видів палива, то Україна вже давно купує їх за ринковою ціною.

Це означає тільки одне – економити, економити і ще раз економити.

???»?µ?? ???°????????

Олег Гавриш

Заступник редактора НВ Бізнес, ведучий щотижневої ділової передачі Перша шпальта, Перший національний телеканал