Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Премія Сахарова для Сенцова: що означає нагорода і чи допоможе вона режисерові ("Новое время")

14:24 26-10-2018


Редакционная строка

26.10.2018

???°?? ???µ???????? ???µ ???µ ?·???°?? ?????? ?????µ??????

Сам Сенцов ще не знає про премію

Український режисер, політв’язень Кремля Олег Сенцов, став лауреатом премії Європарламенту за свободу думки імені Андрія Сахарова. Про те, що може змінити для Сенцова цей символічний крок, розповідає у своєму сюжеті Радіо НВ.

Кого нагороджують премією Сахарова

Рішення, яке ухвалили у Стразбурзі, оголосив спікер Європарламенту Антоніо Таяні. "Я маю честь повідомити, що конференція лідерів політичних груп вирішила надати премію Сахарова 2018 року Олегу Сенцову", - заявив Таяні.

Премію за свободу думки імені радянського дисидента і правозахисника Андрія Сахарова Європарламент заснував 30 років тому.  Її вручають людям, які відзначилися винятковим внеском у боротьбу за права людини. Лауреату премії вручають 50 тис. євро. У різні часи нагороду отримували Нельсон Мандела, Організація Об’єднаних націй, російська правозахисниця Людмила Алексєєва.

Другим претендентом на премію цього року був марокканець Насер Зефзафі, лідер масового руху непокори в районі Ріф на півночі Марокко. Також у шорт-листі були представлені громадські організації, які захищають права людей та займаються порятунком мігрантів у Середземному морі.

Що означає нагорода для Сенцова

Привітання Сенцову у зв'язку із присудженням премії Сахарова вже озвучила офіційний представник Єврокомісії Міна Андреєва. Силу духу українського режисера, нагадала вона, вже побачив увесь світ.

"Олег Сенцов продемонстрував неймовірну мужність, а також рішучість і самовідданість під час його ув'язнення та голодування. Він виступає проти незаконної анексії Росією Кримського півострова. Сенцов був заарештований у травні 2014 року і засуджений у порушення міжнародного прав та елементарних стандартів правосуддя. Ми хочемо висловити йому свою пошану та приєднатися до всіх, хто уже привітав Сенцова з цією премію", - заявила Андреєва.

Важливим для України це рішення назвав президент Петро Порошенко. Він подякував Європарламенту за нього. На думку голови держави, це наблизить момент звільнення Сецова. Порошенко додав, що Сенцов є прикладом "безкомпромісної боротьби, вірності переконанням, незважаючи на нелюдські репресії і тортури кремлівського режиму та цинізм російських можновладців". Увесь демократичний світ, зазначив президент, разом із Україною бореться за свободу та життя Сенцова.

Також рішення Європарламенту привітав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. "Премія Сахарова - це черговий поворот ключа, що відкриває грати в'язниці, де утримують Олега", - додав він.

Чи допоможе премія звільнити режисера

Мати Сенцова, Людмила, дізналася про присудження сину премії Сахарова від журналістів і заплакала. В коментарі Радіо Свобода вона зазначила, що хоче лише, щоб Олег був вдома.

Говорити про звільнення Сенцова зарано, але надання йому премії Сахарова - це додатковий розголос ситуації, зазначила в коментарі Радіо НВ сестра політв'язня Наталія Каплан. Сам Сенцов про премію ще нічого не знає.

"Я вважаю, що Олег заслужив цю премію, насправді. Це добре, але звичайно ж, свободи це йому не замінить. У будь-якому випадку, вона [нагорода] точно йому не завадить - це додаткове залучення уваги політиків, які здатні витягнути Олега", - відзначила Каплан.

Вручення Сенцову премії Сахарова  насправді було неочікуваним, зазначив в ефірі Радіо НВ директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Адже отримати цю премію не так просто. Ця відзнака, за словами Захарова, свідчить про те, що світ знає історію Сенцова і його боротьби за свою свободу та свободу усіх політв'язнів.

"На Заході із розумінням ставляться до цієї ситуації, підтримують українців у боротьбі за його звільнення. Яка б путінська Росія не була, вони не можуть це не враховувати, - переконаний Захаров. -  Ця відзнака є дуже вагомою. Опосередковано вона буде впливати, я сподіваюся, не тільки на Сенцова, але й на інших політв’язнів, на їхню долю. Але це буде не так швидко. Зараз у них така настанова – вони його фактично змусили припинити голодування загрозою насильницького годування, тому зараз вони не хочуть його відпускати".

У Росії назвали рішення Європейського парламенту щодо присудження премії імені Сахарова українському політв'язню Олегу Сенцову "проявом політиканства". Таку заяву зробив член ради при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини Олександр Брод.

Церемонія вручення премії відбудеться 12 грудня на пленарній сесії Європарламенту.