Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Нафтогаз не зможе стягнути борг із Газпрому - Fitch ("Новое время")

14:37 05-11-2018


Редакционная строка

05.11.2018

 

Fitch вважає, що Нафтогазу не вдасться стягнути борг з Газпрому

Fitch вважає, що Нафтогазу не вдасться стягнути борг з Газпрому

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings припустило, що Нафтогазу України не вдасться стягнути кошти за підсумками Стокгольмського арбітражу з російським монополістом - компанією Газпром.

Про це йдеться в прес-релізі Fitch про присвоєння попередніх рейтингів очікуваним євробондам Нафтогазу, передає агентство Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на постачання газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

Потім 28 лютого 2018 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

Наразі розмір нарахованої пені перевищив $100 млн.

10 жовтня Нафтогаз повідомив, що направив Газпрому заяву про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені.

Водночас Газпром, відмовляючись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, продовжує в 2018 році платити за транзит більшу ціну, ніж виставляє НАК, який розраховує тариф відповідно до рішення арбітражу.

Наприкінці жовтня комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що компанія стягнула з Газпрому $18 млн в рахунок погашення пені, яка нараховується відповідно до арбітражного рішення за транзитним контрактом.