Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


08.05.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

"Неймовірний фінансовий шлюз". WP розкрила схему фінансування бойовиків Донбасу через Південну Осетію ("Новое время")

17:07 23-11-2018


Редакционная строка

23.11.2018

 ? ???????? ???????°???????? ???°?? ?·???°????

Росія фінансує так звані "Л/ДНР" в обхід міжнародних санкцій (на фото - вулиці Луганська в листопаді 2018 роки)

Південна Осетія перетворилася на фінансовий "офшор", через який Росія фінансує сепаратистів на сході України і так звані республіки "Л/ДНР".

Про це свідчить розслідування впливової американської газети The Washington Post, журналісти якого відвідали самопроголошену республіку на Кавказі, а також поговорили із джерелами в окупованому Донецьку.

У результаті виданню вдалося довести, що тільки за першу половину 2018 року Росія - через спеціально створені в Південній Осетії фінансові структури - здійснила торгівельні операції з компаніями, що представляють окуповані території України, на суму близько $150 млн. Москва налагодила такий режим торгівлі для підтримки так званих "Л/ДНР", щоб обійти режим міжнародних санкцій.

НВ розповідає про найбільш важливі факти, виявлені репортерами WP, які розкривають суть тіньової банківської системи.

Банк на вулиці Сталіна в Цхінвалі

Структурна основа незаконних торгово-фінансових відносин між Москвою та окупованими територіями України була закладена в 2015 році, з'ясувала The Washington Post.

Тоді на вулиці Сталіна в Цхінвалі - столиці невизнаної Південної Осетії - відкрилася фінансова установа під назвою Міжнародний розрахунковий банк. Ще одна майже одночасно запрацювала в Москві - у 2016-му році там отримав ліцензію Центр міжнародних розрахунків (сьогодні - ЦМРБанк). Керівник останнього - В'ячеслав Мазурін - у 1981 році закінчив Вищу школу КДБ, "елітну навчальну базу російських шпигунів", як зазначає WP.

"По суті Осетія стала офшорною компанією", - говорить юрист із Донецька

За офіційними даними, ці дві установи не мають жодного стосунку одна до одної. "Однак юристи, бізнесмени та чиновники [у тому числі в невизнаних республіках] стверджують, що вони складають кістяк фінансового зв'язку між Москвою і окупованими регіонами східної України, встановленого в обхід санкцій", - пише видання.

"По суті Осетія стала офшорною компанією, - сказав журналістам WP юрист із Донецька, який спеціалізується в сфері міжнародної торгівлі і попросив про збереження анонімності. - Ця схема, очевидно, була придумана досить досвідченими людьми".

Як працює "фінансовий трикутник"

Відразу кілька джерел Washington Post в юридичних, політичних та бізнес-колах, які працюють в Південній Осетії та на окупованих територіях України, на умовах анонімності розповіли виданню, як саме здійснюються фінансові операції між так званими "Л/ДНР" і Москвою.

Перший крок:

Коли хтось із представників сепаратистських режимів "Л/ДНР" має намір перевести гроші російській компанії - або далі - кошти перераховують спочатку Міжнародному розрахунковому банку в Південній Осетії. Невизнана світом республіка, що відкололася від Грузії, є єдиним формуванням, яке визнає "легітимними" так звані "Л/ДНР". Що, у свою чергу, робить можливим формальні банківські відносини між ними. 

Другий крок:

Гроші відправляються до Росії. Офіційна Москва визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії - грузинських регіонів - після ініційованої нею війни з Грузією 2008 року. Це дозволяє російським банкам переводити гроші до Південної Осетії та назад.

Третій крок:

Оплачені таким чином товари - паливо, будівельні матеріали та продукти харчування - вирушають на окуповані території східної України. Як правило - це вантажні перевезення через контрольовану Росією ділянку українського кордону.

Двостороння торгівля та рух коштів за таким трикутником - через Південну Осетію - дозволяє Росії уникати західних санкцій і "осуду, який б отримала Москва в разі офіційного визнання сепаратистських псевдореспублік на території України", пише WP.

Що лежить в основі незаконних "торгових відносин"

За даними податкового відомства Південної Осетії, у нинішньому році щонайменше 146 компаній (як правило, "товариств з обмеженою відповідальністю" - ТОВ) були залучені до такої торгівлі, яка підтримує лояльні Москві сепаратистські режими на сході України, повідомляє WP.

Цей список виданню надала податкова служба Південної Осетії - газета поспілкувалася з її керівником Володимиром Каджаевим. До переліку увійшли компанії, які платять корпоративний податок на прибуток, однак крім нього не здійснюють інших податкових перерахувань - наприклад, не платять податок на власність. За даними Каджаева, ці півтори сотні компаній не здійснюють операційну діяльність на території Південної Осетії та "розплодилися" саме за останні три роки.

 

Москва фінансово підтримує лояльні їй режими бойовиків у Донецьку і Луганську. На фото - Донецьк у квітні 2018 року / Фото ЕРА

 

Обсяг товарообігу між Росією і окупованим сходом України, здійсненого через Південну Осетію, склав близько $150 млн лише за перше півріччя 2018-го

Юрист із Донецька, з яким спілкувалася WP, зазначив, що йому відомі кілька з цих 146 компаній.

Загальний обсяг товарообігу між Росією і окупованим сходом України, здійсненого таким чином через Південну Осетію, склав близько $150 млн лише за перше півріччя 2018 року. З цієї суми зазначені вище компанії заплатили близько $600 тис. податку на прибуток, вказує WP із посиланням на розмову з Каджаевим і податкові документи, з якими вдалося ознайомитися виданню.

У порівнянні із минулим роком загальний потік коштів між Москвою і так званими "Л/ДНР" виріс майже вдвічі. За даними Каджаева, за перше півріччя 2017-го "південноосетинські" компанії, що нібито ведуть бізнес з окупованими територіями України, задекларували прибуток обсягом близько $90 млн.

Список компаній свідчить про те, що паливо, продовольчі товари та будівельні матеріали, які експортуються з Росії до  окупованих регіонів України, складають основу товаропотоку, відзначає видання.

Найбільший "платник податків" у цій схемі - компанія РТК, Республіканська паливна компанія. За даними WP, вона є оператором мережі з 52 АЗС на території, контрольованій бойовиками так званої "ДНР". Отримані виданням документи свідчать, що вона закуповує паливо у Росії і розраховується за нього через Південну Осетію.

 

Згідно з податковими документами Південної Осетії, найбільш активним учасником торгово-фінансових відносин з РФ є компанія РТК, оператор мережі заправок на Донбасі / Фото Washington Post

 

У самій компанії відмовилися коментувати американським журналістам роль Південної Осетії в їхньому бізнесі. "Вони [керівництво] вважають, що це занадто політична інформація", - відповів газеті електронною поштою представник маркетингового департаменту компанії РТК. "Ми боїмося", - зазначив він, додавши до свого повідомлення "сумний" емодзі, уточнює WP.

Так звана "влада" самопроголошених "Л/ДНР" відмовила газеті як в телефонних інтерв'ю, так і у візиті на окуповані бойовиками території України.

Політичний інструмент

Таким чином, Південна Осетія, яка сама по собі залишається конфліктною зоною, за останні три роки перетворилася на "неймовірний фінансовий шлюз" між Росією та окупованим сходом України, робить висновок видання.

Протягом багатьох років Кремль фінансує цілий масив проросійських сепаратистських псевдодержав у колишніх радянських республіках - Україні, Грузії і Молдові, нагадує Wsahington Post. "Більш масштабної мети для Москви і бути не може - відновити вплив Росії [в регіоні] і перешкодити його руху на Захід", - пишуть автори розслідування.

Мережа цих напівдержав стала для Росії настільки важливою, що нелегальна фінансова система тепер об'єднує деякі з них, "поєднуючи сотні миль і обходячи міжнародні санкції".

"Головним бенефіціаром [цієї системи] стали саме сепаратисти на сході України - найбільш гарячого регіону довкола Чорного моря", - робить висновок WP. І це не враховуючи іншої прямої допомоги бойовикам - регулярних поставок військ, зброї і техніки через кордон України, які Росія заперечує, нагадує видання.