Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Верховна Рада припинила "Великий договір" із Росією ("gazeta.ua")

14:30 06-12-2018


Редакционная строка

06.12.2018

 

 

Верховна Рада припинила
Дія договору буде припинена з 1 квітня 2019 року. Фото: УНІАН

Парламент підтримав ініціативу президента про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією та Україною, підписаного 1997-го.

Законопроект підтримали 277 народних депутатів.

Дія договору про дружбу з РФ буде припинена 1 квітня 2019 року.

"Російська Федерація зухвало знехтувала основоположними принципами договору, у тому числі, порушивши територіальну цілісність України, вчиняючи збройну агресію, застосовуючи військовий та економічний тиск, втручаючись у внутрішні справи України, порушуючи суверенну рівність і права її громадян.

За цих обставин та за відсутності добросовісних намірів до мирного врегулювання спорів, пов'язаних із чисельними грубими порушеннями договору Російською Федерацією, продовження дії договору на наступний 10-річний період - 2019-2029 роки - є принципово неможливим", - зазначив заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук висловився щодо денонсації договору з РФ

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією уклали 31 травня 1997-го строком на 10 років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998-го, Держдума - 25 грудня 1998-го. Договір набув чинності 1 квітня 1999-го.

Договір визнавав непорушність наявних кордонів, повагу територіальної цілісності та взаємне зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ про введення в дію відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення дії договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією. 3 грудня Порошенко вніс у Верховну Раду законопроектпро його непродовження.