Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Константинополь вирішив позбавити Онуфрія титулу митрополита Київського - документ ("Новое время")

13:52 07-12-2018


Редакционная строка

07.12.2018

???????»???????? ?????¦ ???? ??????????????

Очільник УПЦ МП Онуфрій

Константинополь вирішив позбавити Онуфрія титулу митрополита Київського після проведення Об'єднавчого собору та обрання нового предстоятеля Української церкви. Відповідний лист патріарха Варфоломія опублікував митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко), додавши до нього неофіційний переклад.

Згідно з патріаршим листом на ім'я Онуфрія, ієрарх УПЦ МП зараз носить титул митрополита Київського, порушуючи канони.  

"Ми хотіли довести до відома Вашого Високопреосвященства, ці попередньо прийняті рішення Матери Церкви через призначених нами до Києва екзархів, але, на жаль, Ви відмовились взаємодіяти з ними. Повертаючись зараз до того самого питання вдруге через цей Патріарший лист та звернення до Вас як "Високопреосвященний митрополит Київський", у формі ікономії та милості, ми повідомляємо Вас, що після виборів Предстоятеля Української Церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий, Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року", - йдеться у листі Варфоломія.

Варфоломій також просить Онуфрія та ієрархію Московського патріархату бути у спілкуванні з колишнім митрополитом Київським Філаретом та колишнім архієпископом Львівським Макарієм та іншими з ними, оскільки вони були у повній мірі відновлені Фанаром у архієрействі, але не у своїх посадах і титулах.  

При цьому Онуфрію дозволено брати участь у виборах голови нової Української автокефальної церкви. 

Дивіться також

 

Зауважимо, у документі йдеться, що за умов синодального акту 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії під управління Москви, митрополити Київські мали поминати першочергово Вселенського патріарха як свого очільника. Проте ця умова не виконувалася протягом майже 300 років. Отже за логікою Фанара, через порушення норм акту 1686 року та відновлення у 2018 році прямої юрисдикції Константинополя над митрополією Онуфрій не може носити титул митрополита Київського.

Лист датовано 12 жовтня 2018 року.

6 грудня президент України Петро Порошенко повідомив, що Об'єднавчий собор, який мав проголосити створення автокефальної Української православної церкви, відбудеться 15 грудня.

Собор, який затвердить статут Української церкви і обере предстоятеля, відбудеться у Святій Софії.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив, що підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і ієрархам УПЦ Московського патріархату взяти участь в цьому Соборі.

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив історичне рішення про скасування акта про тимчасову передачу Московському патріархату Київської митрополії, створення в Києві стравропігії та визнання канонічними предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ, що є важливою віхою на шляху надання автокефалії Української церкви.

13 листопада собор єпископів УПЦ МП відмовився визнати владу Константинополя над Київською митрополією і продублював рішення РПЦ розірвати відносини з Фанаром.