Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Порошенко підписав розрив "дружби" з Росією ("gazeta.ua")

19:33 10-12-2018


Редакционная строка

10.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

Порошенко підписав розрив

Йде остаточний розрив з колоніальним минулим і переорієнтація на Європу, каже президент Петро Порошенко.

 

 

 

 

Президент Петро Порошенко підписав закон про припинення дії договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією, повідомляє прес-служба глави держави.

"Непродовження договору з Росією слід розглядати не як епізод, а як частину нашої стратегії на остаточний розрив із колоніальним минулим і переорієнтацію на Європу", - заявив Порошенко.

"Інші складові цієї стратегії: це безвіз, Угода про асоціацію з ЄС, томос про створення автокефальної незалежної української церкви, вихід із СНД, закріплення у Конституції курсу на вступ до НАТО та Євросоюзу, створення потужної, патріотичної та професійної української армії, підтримка української мови, власна історія та зміцнення нашої національної ідентичності", - додав він.

Також Порошенко вимагає від Міністерства закордонних справ завершення роботи з інвентаризації договірно-правової бази з Росією.

Президент також вимагає від Кабміну термінових кроків із створення міжвідомчого координаційного органу для формування консолідованої претензії України до Росії за заподіяні тривалою збройною агресією збитки.

Порошенко пояснив, що договір не розірвали раніше заради того, щоб використовувати його положення як базу для численних позовів України до міжнародних судів та інших міжнародних інстанцій до Росії як порушниці цього договору та норм міжнародного права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новинський і Бойко проти, Тимошенко відсутня: хто не голосував за припинення "дружби" з Росією

6 грудня парламент підтримав ініціативу президента про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією та Україною, підписаного 1997-го.

Дія договору припиниться 1 квітня 2019-го.