Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


16.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

ОБ`ЄДНАВЧИЙ СОБОР ОБРАВ ПРЕДСТОЯТЕЛЕМ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ЕПІФАНІЯ (телеканал "Прямий")

17:41 15-12-2018


Редакционная строка

15.12.2018

У суботу, 15 грудня, в Києві Об'єднавчий собор обрав першого предстоятеля Української православної церкви. Ним став Епіфаній. Фактично - це буде перший визнаний київський митрополит з часів правління Ярослава Мудрого. 

Про це повідомляє "Прямий".

Тепер новобраному престоятелю потрібно відвідати Вселенського патріарха і отримати Томос про автокефалію Української православної церкви.

Епіфаній родом з Буковини. Вивчав філософію в Афінах та богослов'я у Київ, має ступінь доктора богослов'я. Розпочав кар'єру на Рівненщині, де займався церковною журналістикою: був редактор інтернет-проекту "Рівне Православне" та членом редколегії церковно-релігійної газети "Духовна нива". Згодом завідував катетдрою філології в Київській духовній академії.

З 2008 року став секретарем Філарета, з цього періоду починається кар'єрний зріст Епіфанія: у березні 2008 року стає намісником Видубицького монастиря, а вже в травні керує справами Київської Патріархії.

У 2009 році Філарет висвячує Епіфанія у єпископи Вишгородські. Рішенням Архієрейського Собору УПЦ КП від 28 червня 2013 року возведений в сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського та призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея. З 13 грудня 2017 року має титул митрополит Переяславський і Білоцерківський.

Окрім того  ієрархи  затвердили статут новоствореної православної церкви.

Об'єднавчий Собор відбувся в Софіївському соборі, що є важливою історичною традицією. Саме в Софіївському соборі 1051 року був висвячений перший київський митрополит Іларіон. Саме з праці Іларіона "Слово про закон і благодать" можна вважати початок обґрунтування незалежності української церкви.,

Також, у Софії 1921 року було висвячено протоєрея Василія Липківського на Митрополита Київського і всієї України УАПЦ.

Тепер нового українського митрополита висвячуватимуть також в Софіївському соборі.