Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


19.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Має дві партії у Раді і дружить з владою: чого хоче Ахметов від виборів президента ("gazeta.ua")

09:46 13-01-2019


Редакционная строка

13.01.2019

 

Має дві партії у Раді і дружить з владою: чого хоче Ахметов від виборів президента

Олігарх Рінат Ахметов міг би стати потенційним кандидатом у президенти. Так вважав екс-президент Віктор Янукович 12 років тому, 13 січня 2006 року.

Після прес-конференції Януковича запитали, чи бачить він Ахметова майбутнім прем'єр-міністром.

"Я думаю, він є і кандидатом в президенти теж. У перспективі. Ахметов є перспективним молодим політиком. Ми найближчим часом побачимо це з позитивної сторони".

Рінат Ахметов двічі був народним депутатом. З 2000-го року володіє компанією СКМ, до якої входять холдинг ДТЕК, "Перший український міжнародний банк", Страхова компанія АСКА, медіагрупа "Україна", холдинг "Метінвест", що володіє гірничо-металургійними підприємствами на Донбасі та у Кривому Розі, Дніпропетровщині. Енергохолдинг ДТЕК контролює 75% ринку теплової генерації і 85% видобутку вугілля в Україні.

Після Революції гідності і початку війни на Донбасі Ахметов переїхав з Донецька до Києва. Він очолює список найбагатших українців зі статками в $6 млрд.

На що зараз може розраховувати олігарх Gazeta.ua розповідає політичний оглядач Леонід Швець.

"У Ахметова все добре. Це єдина людина, яка майже нічого не втратила після Революції. Політично - залишається єдиним олігархом, що працює на майже на рівних з Порошенком. Інших таких зараз немає. У Ахметова є власна фракція у парламенті - "Радикальна партія". Має окремо крило фракції "Опозиційний блок". Зростають його капітали. Нічого зараз не свідчить, що він скоро піде з політики.

Хоча сильно вдарила війна і блокада Азовських портів - продукція з його комбінатів завжди вивозилась через Керченську протоку, а тепер перестала. Одночасно, Ахметов не хоче опинитися в Росії на 22-му місці серед найбагатших людей, тому прагне бути саме українським олігархом. Інша справа - йому не потрібні проблеми з вивозом продукції і хотів би повернути свої активи на окупованих територіях. Тому може виступати за швидший мир із Москвою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль санкціями передав послання Ахметову - експерт

На виборах президента Ахметов робитиме ставку на переможця. Не може собі дозволити мати погані стосунки з керівником держави. Навіть із Зеленським, за яким маячить фігура іншого олігарха Ігоря Коломойського, доведеться домовлятись. Все зробить, щоб не втрати свої позиції. Навіть зараз він у добрих стосунках з усіма - політиками, олігархами. Великі гроші завжди домовляються.

Ахметов рідко з'являється на публіці і ЗМІ. У 90-х пройшов багато кримінальних "розборок". Це потужна фігура у "сірому світі". На нього працюють багато людей, які роблять імідж спонсора, благодійника, проукраїнської людини".

Українські олігархи Сергій Льовочкін і Рінат Ахметов, імовірно, отримували від колишнього голови виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта дані соцопитувань, пов'язаних із президентськими виборами у США 2016-го. Про це повідомив американський телеканал СNN. Самі олігархи причетність до справи Манафорта заперечили.