Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

"Люди вистояли, не встояв бетон" - Україна вшановує пам`ять кіборгів ("gazeta.ua")

18:43 16-01-2019


Редакционная строка

16.01.2019

16 січня в Україні шанують пам'ять кіборгів - військових і добровольців, які віддали свої життя під час захисту Донецького аеропорту.

Героїчна оборона стратегічно-важливої позиції почалася 26 травня 2014-го і тривала 242 дні.

У будівлі та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3 окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90 окремого аеромобільного та 74 окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", бійці Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших.

 

Український військовий в Донецькому аеропорті
Фото: Сергіи Лойко
Український військовий в Донецькому аеропорті
Український військовий в Донецькому аеропорті
Український військовий в Донецькому аеропорті
Український військовий в Донецькому аеропорті

 

Вони отримали нагороди, деякі з воїнів отримали їх посмертно.

20 січня у терміналі стався вибух, у результаті якого загинуло 58 кіборгів. Того дня ухвалили рішення про виведення військовослужбовців із будівлі аеропорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий голова ОБСЄ не відповів, хто воює проти української армії

"Напроти старого терміналу стояв танк підбитий, наш здається. Під час одного з боїв, росіяни уже зайшли частково в середину терміналу. Їхній кулеметник, який заліз під нього прострілював наш бік і не давав можливості піднятись. А з правого боку танка, теж стояв кулеметник і гатив по вікнах, не даючи можливості виглянути, - - розповідає про бої за термінали боєць Іван Кобринець із позивним Кобра журналісту Gazeta.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доводилось стріляти по ватажку терористів "Моторолі" - розповідь бійця про бої за ДАП

"Довелося повзти збоку, щоб непомітно наблизитись до них. Кинув в окупантів дві гранати. Але знешкодив тільки одного з них. Іншого добив двома короткими чергами з автомата. Недалеко від мене знаходився побратим "Слива". Я почав передавати йому трофеї: Вогнемет "Джміль" в якогось чомусь був тріснутий корпус і перемотаний захисною стрічкою, кулемет. В той момент щось почало шуміти. Я лежу біля вбитого росіянина, повертаю голову і бачу, що позаду мене на горизонті видніється танк. Він почав стріляти, проте не попав. Як потім виявилося, що це гатив наш танк, вони не знали, що українські бійці знешкодили окупантів", - пояснює Кобринець.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули 200 військовослужбовців.

Боєць 90-го ­аеромобільного батальйону 43-річний Віталій Зварич на позивний "Рекс" у Донецькому аеропорту в останні дні його оборони в січні 2015-го.

- Ми лежали на землі. Вдень мокрі від туману й дощу. Вночі замерзлі від морозу. Коли російські терористи не змогли вибити нас із позицій, то підіслали провокатора, — згадує він.