Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


23.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Газпром продовжує шантаж ("Новое время")

11:27 22-01-2019

Тристоронні переговори по транзиту. Перші коментарі


Редакционная строка

22.01.2019

Тристоронні переговори по транзиту. Перші коментарі

  1. Газпром продовжив фактично шантаж: справжні переговори по транзиту можуть бути тільки після «відновлення балансу у відносинах між Нафтогазом та Газпромом». За думкою Газпрому, це може статися або у разі відміни рішень Стокгольмського арбітражу в апеляційному суді, або у разі «мирової угоди» між Нафтогазом та Газпромом. Перший раз офіційно звучала теза «про нульовий варіант», але я би НЕ трактував ці слова просто як відмову Нафтогазу від $2.7 млрд, які Газпром має ще доплатити за рішенням арбітражу, оскільки рішення арбітражу виходять далеко за межі цих $2,7 млрд. дол.
  1. На вчорашній зустрічі була вперше зафіксована спільна позиція Європейської комісії та України щодо того, що згадане вище питання «відновлення балансу у стосунках між Нафтогазом та Газпромом» ВЖЕ вирішене у передбачений контрактом спосіб - в міжнародному арбітражі і тепер справа лише за виконанням цього рішення.
  2. Тепер потрібно це донести до європейських, особливо німецьких політиків, які лобіюють Північний потік 2, але при цьому заявляють про необхідність збереження транзиту через Україну. Якщо вони щирі у своїй підтримці України, то вони мають вимагати від Газпрому невідкладно виконати рішення Стокгольмського арбітражу і приступити до реальних переговорів щодо нового транзитного контракту.
  1. «У разі відновлення балансу у відносинах між Нафтогазом та Газпромом» Газпром готовий продовжити поточний контракт між Нафтогазом та Газпромом, який Газпром не вважає таким, що суперечить українському законодавству. При цьому Газпром не ставить ніяких вимог щодо «анбандлінгу». Це важливо зафіксувати, зокрема для того, щоб потім нас не звинувачували у тому, що про транзит не вдалося домовитися через відсутність анбандлінгу.
  1. В чому проблема з продовженням поточного контракту? Крім його невідповідності європейським правилам, в інтерпретації Газпрома цей контракт не містить ніяких арантій по обсягах транзиту, тобто після побудови Північного потоку 2 Газпром зможе знизити транзит через Україну до нуля навіть, якщо контракт буде продовжений на наступні роки.