Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


16.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Сербія отримала дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Турецький потік" ("Європейська правда")

14:08 14-02-2019


Редакционная строка

14.02.2019

Сербія отримала дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Турецький потік" від болгарського до угорського кордону за умови, що трубопровід передаватиме не тільки російський газ.

Про це повідомляє Euractiv.

Сербські чиновники наполягають, що будівництво розпочнеться незабаром, однак представники газової асоціації не надто оптимістичні, що це відбудеться, принаймні в короткостроковій перспективі, оскільки "американці цього не допустять".

Дозвіл на будівництво видало Енергетичне співтовариство у Відні, міжнародна організація, заснованою в Афінах у 2005 році з метою розширення внутрішнього енергетичного ринку ЄС у Південно-Східній Європі та Чорноморському регіоні.

 

За словами сербських чиновників, будівництво трубопроводу довжиною 403 км розпочнеться у березні або квітні і завершиться до кінця року.

За оцінками, будівництво трубопроводу коштуватиме близько 1,4 млрд євро. Генеральний директор державної компанії "Srbijagas" Душан Баятович заявив, що Сербія готова до будівництва, і що перші 300 млн євро вже знайдені.

Трубопровід "Турецький потік" є проектом російського "Газпрому". Він повинен був привести газ до чорноморського узбережжя Болгарії, але був заблокований Брюсселем.

Москва хоче збудувати газопровід, щоб обмежити транзит через Україну. Він буде використовувати маршрут під Чорним морем, щоб щорічно доставляти понад 30 мільярдів кубометрів російського газу до Європи.

Енергетичне співтовариство на початку лютого висловило думку, що трубопровід збільшить безпеку постачання газу, але були виставлені додаткові умови на 35 сторінках, у тому числі дозволити іншим постачальникам використовувати цей газопровід.

Додаткові умови Співтовариства тепер розгляне сербський регулятором, який має висловити остаточну думку щодо будівництва газопроводу.