Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Відбулось вручення Шевченківської премії ("/gazeta.ua")

15:59 09-03-2019


Редакционная строка

09.03.2019

 

Цьогорічні лауреати Шевченківської премії фотографуються з Петром та Мариною Порошенко на Тарасовій горі в Каневі. З права наліво Роман Бондарчук, Оксана Забужко, Петро Порошенко, Марина Порошенко, Володимир Шейко, Василь Чебаник
Фото: www.president.gov.ua
 
На Тарасовій горів в Каневі, Черкаська обл. відбулось вручення Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

"Вітаю переможців із присудженням найвищої мистецької винагороди України, - привітав лауреатів Петро Порошенко. - Дякую вам за ваш талант, за вірне і щире служіння культурі рідного народу й бажаю доброго здоров'я, натхнення, нових творчих здобутків і перемог. Дякую усім, хто прийшов сьогодні сюди, до Великого Кобзаря! Дякую усім, хто захищає і будує велику Україну, країну вільних, щасливих і заможних людей!

Для нас, українців, Тарас Шевченко перший у ряду героїв, що прокладали шлях до незалежної соборної української держави. Він вів за собою і героїв української революції, і воїнів, що боролися за Україну проти двох тоталітарних режимів у Другій світовій війні. І тепер "Кобзар" дуже часто можна побачити у бліндажах на передовій. А це значить, що Шевченко – наша українська духовна зброя, так само необхідна, як танки і гармати".

 
Автор: www.president.gov.ua
Цьогорічні лауреати Шевченківської премії фотографуються з Петром та Мариною Порошенко на Тарасовій горі в Каневі. З права наліво Роман Бондарчук, Оксана Забужко, Петро Порошенко, Марина Порошенко, Володимир Шейко, Василь Чебаник
Цьогорічні лауреати Шевченківської премії фотографуються з Петром та Мариною Порошенко на Тарасовій горі в Каневі. З права наліво Роман Бондарчук, Оксана Забужко, Петро Порошенко, Марина Порошенко, Володимир Шейко, Василь Чебаник

2019-го Шевченківську премію в номінації "Кіномистецтво" отримав Роман Бондарчук за дебютний повнометражний ігровий фільм "Вулкан". Режисер був єдиним претендентом на нагороду у третьому турі голосування.

У картині крім головних ролей знімалися реальні жителі міста Берислава на Херсонщині.

Кінокритики називають "Вулкан" документальною картиною у художній формі. Показує регіон України, який рідко можна побачити не лише в кіно, а й у телевізійних новинах.

В номінації "Театральне мистецтво" нагородили директора-художнього керівника Івано-Франківського музично-драматичного театру імені Івана Франка Ростислава Держипільського.

Відзначили його спектаклі вистави "Енеїда" за Іваном Котляревським, "Вона – Земля" за Василем Стефанико, НАМLЕТ за Вільямом Шекспіром, "Оскар і Рожева Пані" за Еріком-Емманюелем Шміттом.

 

"Раніше Держипільського номінували на Шевченківську премію за вистави "Солодка Даруся" та "Нація" за творами Марії Матіос, - розповідає театрознавиця Ганна Веселовська - Цього разу Комітет нарешті присудив йому нагороду. Думаю, на це спонукав передусім НАМLЕТ — цікавий й експериментальний спектакль .

Текст Шекспіра у Держипільського стає приводом говорити про сьогоднішнє українське суспільство. Гамлет у нього — воїн, який узявся наводити лад у країні. Йому не вдається це зробити — фінал трагічний, як і у класичному творі. Але цей герой — мужня, рішуча людина, яка готова на все заради порятунку вітчизни.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доки не повернемо українську абетку, будемо з Росією "єдіная страна"

Також Глава держави вручив премію письменниці Оксані Забужко за книгу "І знов я влізаю в танк...". Вона та Богдан Горинь з двотомником есе-колажу "Святослав Гординський на тлі доби" стали лауретами в номінації "Публіцистика, журналістика".

" Відсутність лауреата в номінації "література" — наслідок того, що ми оцінюємо ці три складники як один, каже член шевченківського комітету, літературознавець Ростислав Семків. - Саме в публіцистиці були авторитетніші номінанти. У фіналі стало зрозуміло, що претендентів двоє. Богдан Горинь і Оксана Забужко набрали однакову кількість голосів, тому Комітет премії нікому не віддав перевагу і нагороду вирішили розділити.

"І знов я влізаю в танк" — не перша книжка публіцистики в Оксани Забужко. Крім того, в неї є художня творчість — велика й мала проза. Є й наукові дослідження. Тобто її остання книжка насправді демонструє рівень, що так само простежується в інших текстах. Тому вона цілком заслужила на Шевченківську премію.

До того ж Забужко — чи не найбільш промовистий речник України за кордоном. Вона здійснила багато саме публіцистичних виступів. Зокрема, постійно говорила про Революцію гідності на європейських телеканалах.

Забужко ставить собі за мету створення людини нового типу за допомогою публіцистики. Це направленість на Захід, на цінності, які ми називаємо європейськими. І тут Європу треба розуміти в категоріях Миколи Хвильового. Не просто географія чи сучасний Євросоюз, а глобальніший контекст. Європа як гуманізм, інтелектуалізм, культурність.

Про Богдана Гориня можна сказати те саме. У книжці "Святослав Гординський на тлі доби" він начебто показує нам людину минулої доби, але також хоче вплинути на сучасність. Щоб українці ставали кращими. "Святослав Гординський на тлі доби" — перше ґрунтовне, різнопланове дослідження митця, про якого було мало відомо. У 1940-х цей галичанин емігрував у США. Встиг багато зробити в літературній творчості, мистецькій площині і як критик. Створював поетичні збірки. Писав монографії. Робив мозаїки. Був масштабною постаттю, якою пишалася б кожна культура. Мав виразну національну позицію — в радянський час таких намагалися забути".

Шевченківську премію в номінації "Візуальні мистецтва" отримав художник Василь Чебаник. За "Музичне мистецтво" відзначили художнього керівникв – головномго диригентв Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіоВолодимира Шейка.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посли тринадцяти країн продекламували вірші Тараса Шевченка

 

Національну премію України імені Тараса Шевченка заснували у 1961 році. 2019-го кожен з лауреатів отримає по 200 тис. грн.