Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

ООН: захоплені Росією українські моряки - військовополонені ("texty.org.ua")

21:13 12-03-2019


Редакционная строка

12.03.2019

Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими.

 

Про це йдеться у 25-й доповіді УВКПЛ ООН про ситуацію з правами людини в Україні, яка охоплює період з 16 листопада 2018 року по 15 лютого 2019 року, - передає ЛБ.

"Члени екіпажів українських суден, затримані 25 листопада 2018 року владою Російської Федерації в Керченській протоці, можуть вважатися військовополоненими і перебувають під захистом згідно з Третьою Женевською конвенцією", - йдеться в доповіді.

УВКПЛ зазначає, що між Росією і Україною триває збройний конфлікт міжнародного характеру, і одинична ворожа сутичка, як от інцидент у Чорному морі, є достатньою для застосування норм міжнародного гуманітарного права, що стосуються збройного конфлікту.

Уряд України вважає затриманих членів екіпажів військовополоненими. Аналогічні заяви були зроблені членами екіпажів і їхніми адвокатами.

УВКПЛ вважає, що це виправдано і моряки дійсно повинні користуватися статусом військовополоненого, допоки компетентний суд не прийме інше рішення. В ООН зазначають, що з військовополоненими, зокрема, слід поводитися гуманно, захищати їх від актів насильства або залякування і за потреби надавати їм медичну допомогу.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими на тій підставі, що РФ і Україна не перебувають у стані збройного конфлікту чи війни.

Нагадаємо, російські військові 25 листопада захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира - 24 людей - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають досі.