Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Гітлер підтримав, а Сталін розлютився: 10 фактів про незалежність Карпатської України ("gazeta.ua")

10:09 15-03-2019

У цей день 80 років тому з'явилася нова незалежна держава - Карпатська Україна. Gazeta.ua зібрала основні факти про цю подію.


Редакционная строка

15.03.2019

У цей день 80 років тому з'явилася нова незалежна держава - Карпатська Україна.

Gazeta.ua зібрала основні факти про цю подію.

 

 

 

 

 

Автор: galinfo.com.ua
Землі тогочасної держави займали сучасну Закарпатську область
Землі тогочасної держави займали сучасну Закарпатську область

 

 

 

 

Необхідність проголошення автономії Закарпаття була записана в Конституції Чехословаччини. Але лише у вересні 1938 року, під час Мюнхенської конференції великих держав, питання про Підкарпатську Русь було поставлено у зв'язку з розчленуванням Чехословаччини.

У жовтні 1938 року проголосили автономію Карпатської України зі столицею в Ужгороді, де постав свій уряд. Для захисту краю в Хусті створили Організацію народної оборони "Карпатська Січ".

Автор: uk.wikipedia.org
Президент Карпатської України Августин Волошин
Президент Карпатської України Августин Волошин

3 листопада вперше в офіційних документах уряду Августина Волошиназ'являється назва "Карпатська Україна". Голова уряду Підкарпатської Русі Августин Волошин тоді звернувся до народу із закликом постояти за самостійність і розбудову незалежної держави. Також повідомив про вимушений переїзд уряду автономії із Ужгорода до Хуста, де ще у 1919 році "21 січня проголошено перше бажання нашої самостійності". Переїзд стався 10 листопада 1938 року.

Серед країн Європи Німеччина єдина підтримувала наміри уряду Карпатської України щодо повної незалежності.

Плани українців дуже розлютили вождя СРСР Йосипа Сталіна. Він розіграв цілий спектакль 10 березня 1939 року на XVIII з'їзді більшовицької партії. Назвав Карпатську Україну із 700-тисячним населенням "кузькою, яка хоче приєднати до себе... слона, Радянську Україну з 30-мільйонним населенням". Також додав, що вся світова преса здійняла галас щодо Карпатської України і "до хрипоти кричала, що німці йдуть на Радянську Україну".

 
Автор: uk.wikipedia.org
Герб та прапор Карпатської України
Герб та прапор Карпатської України

15 березня 1939 року влада української автономії у складі колишньої Чехословаччини зібралася у Хусті та проголосила повну незалежність Карпатської України. Також затвердили основні документи про незалежність та державний устрій, офіційну назву, гімн "Ще не вмерла Україна", державну мову, жовто-блакитний прапор і герб із червоним ведмедем. Першим і єдиним президентом став Августин Волошин, а столицею проголосили Хуст.

Проголошення незалежності зафільмував український емігрант у США Каленик Лисюк, який спеціально прибув разом із сином до Хуста із Америки. За його відео змонтували фільм.

У ніч з 13 на 14 березня угорська армія прийшла на кордон Карпатської України в районі Королева, за кілька кілометрів від Хуста. Тоді відбулася кривава сутичка між чеськими військами і карпатськими січовиками. За різними даними, угорці втратили під час боїв від 15 до 18 березня 1939 року від 300 до 700 осіб. Українці втратили 230 січовиків та 450 потрапили в полон до угорських таборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гідно вступили в бій з ворогом" - розповіли, як на Закарпатті відстоювали незалежність

Чехословаччина розпалася у день проголошення незалежності Карпатської України. На її території Німеччина ввела війська.

У березні 1939 року Августин Волошин виїхав із частиною уряду до Румунії, а потім до Югославії. Незабаром він опинився у Празі, де був останнім ректором Українського вільного університету. У травні 1945-го Волошина заарештував сталінський СМЕРШ (відділ контррозвідки народного комісаріату оборони СРСР. Існував з квітня 1943 до березня 1946-го. - Gazeta.ua). Його замордували в Бутирській в'язниці Москви влітку 1945 року.

 

Плакат часів Карпатської України
Фото: 100krokiv.info
Плакат часів Карпатської України
Президент Карпатської України Августин Волошин
Землі тогочасної держави займали сучасну Закарпатську область
Герб та прапор Карпатської України

 

У мережі показали відпочинок біля води в Західній Україні у 1930-х. У першій третині ХХ ст. спорт і здоровий спосіб життя займали значне місце. Вперше в історії люди почали займатися спортом масово. І так само масово почали облаштовуватипляжі на берегах озер і річок.