Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Українським полоненим морякам у РФ призначили нову експертизу - Полозов ("Тиждень.ua")

14:42 07-05-2019


Редакционная строка

07.05.2019

Адвокати висловили заперечення щодо проведення даної експертизи.

З кінця квітня і до теперішнього часу проводиться ознайомлення військовополонених українських моряків у Російській Федерації та їх захисників з постановою про призначення комісійної ситуаційної експертизи. Про це у вівторок, 7 травня, повідомляє адвокат Микола Полозов у Facebook.

 

За словами Полозова, адвокати висловили заперечення щодо проведення даної експертизи.

 

"Ця експертиза свого роду "ноу-хау" російського слідства. Фактично, експерти мають давати юридичну оцінку наданим слідством доказам, хоча це є прерогативою суду", - йдеться в повідомленні.

 

Також адвокат зазначив, що у справі військовополонених українських моряків слідчі дії тривають практично щодня, у тому числі між святковими днями. 6, 7, 8 травня теж не виняток.

 

"Усіх військовополонених та їхніх адвокатів слідство вже ознайомило з постановами про призначення технічної експертизи бойових модулів МБАК "Бердянськ" і "Нікополь", - написав він.

 

Як повідомлялося, усім 24 військовополоненим українським морякам у середу, 17 квітня, продовжили тримання під вартою ще на три місяці - до 24 липня. Адвокати моряків у триденний строк оскаржать відповідні рішення суду.

 

Раніше у Російській Федерації 20 військовополоненим українським морякам провели комплексну комісійну амбулаторну психолого-психіатричну судову експертизу, яку російські слідчі призначили усім 24 морякам.

 

Своєю чергою, у Міністерстві закордонних справ України назвали  психолого-психіатричну судову експертизу, порушеннями міжнародного права.

 

Водночас міністри закордонних справ країн-членів Великої сімки (G7) закликали Росіію звільнити українських моряків, які були взяті у полон під час атаки на кораблі ВМС України в районі Керченської протоки.

 

Лефортовський районний суд Москви у середу, 16 січня, продовжив термін тримання під вартою усім 24-ом українським полоненим морякам до 24 та 26 квітня. Команда захисту полонених моряків подала апеляції на відповідне рішення суду. Наразі Московський міський суд визнав законним продовження строку арешту 20 з 24 українських моряків, яких РФ незаконно затримала в Керченській протоці.

 

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Так, кораблі ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів та рейдового буксиру здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Згодом російські кораблі відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України під час виходу з Керченської протоки, внаслідок чого є поранений.

 

Крім того, у ВМС ЗС України повідомили, що за оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі та екіпаж (24 українських моряки) були захоплені спецназом РФ.

 

27-28 листопада в окупованому Криму заарештували всіх 24 українських моряків. Київський районний "суд" окупованого Сімферополя заарештував Володимира Варемеза, Сергія Цибізова, Андрія Оприска, Віктора Беспальченка, Володимира Терещенка, Романа Мокряка, Михайла Власюка, Сергія Попова, Юрія Будзила, Владислава Костишина, Богдана Головаша, Сергія Чуліба, Андрія Драча, Володимира Лісового, Андрія Шевченка, В'ячеслава Зінченка, Юрія Без'язичного, Євгена Семідоцького, Богдана Небилицю, Олега Мельничука та Дениса Гриценка. Своєю чергою, у Керчі також до 25 січня 2019 року були заарештовані поранені Андрій Артеменко, Андрій Ейдер і Василь Сорока.