Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

В Україні сьогодні День пам`яті та примирення ("gazeta.ua")

11:06 08-05-2019


Редакционная строка

08.05.2019

 

Автор: УНН

Україна та світ сьогодні відзначають День пам'яті та примирення на честь жертв Другої світової війни 1939-1945-х.

Саме 8 травня 1945-го набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини. Документ антигітлерівська коаліція підписала 7 травня у французькому Реймсі. Наступного дня його ратифікували в Берліні.

Із 2005 року 8 травня проголошено Генасамблеєю ООН Днем пам'яті та примирення, присвячений жертвам Другої світової війни. Офіційне свято перемоги над нацизмом відзначається у Європі 8 травня.

В Україні 2014-го вперше в історії офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили 2 дні — 8 і 9 травня. День пам'яті та примирення встановлений указом президента Порошенка 2015-го з нагоди 70-ї річниці завершення Другої світової війни.

 
Автор: uc.od.ua

8 і 9 травня містами України будуть проходити урочисті та культурно-просвітницькі заходи.

План заходів у Києві:

8 травня

12:00 — покладання квітів до пам'ятника Олени Теліги у Бабиному Яру в Києві.

14:00 — виставки про українців у таборах ГУЛАГУ "Тріумф людини. Жителі України, які пройшли радянські концтабори" (вул. Хрещатик, 22).

У всіх районах столиці протягом 2 днів триватимуть тематичні концертні програми.

9 травня

На Співочому полі Печерського ландшафтного парку для відвідувачів підготовлено мистецьку програму "Рокам ніколи пам'яті не стерти" за участю майстрів мистецтв, художніх аматорських і ветеранських самодіяльних колективів.

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні у рамках концертно-тематичної програми "Пам'ятаємо – Перемагаємо!" відбудуться поминальний реквієм "Пам'ять", молебень за мир в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Своих от чужих отличаем": Інтер готує "победный" концерт

В Україні зараз триває дискусія щодо вихідного дня 9 травня. Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що в Україні вихідним днем має бути 8 травня. Це означатиме, що українці готові відзначати завершення Другої світової війни разом із Європою.

Автор: УНН