Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Голова Конституційного суду потрапив у корупційний скандал ("gazeta.ua")

14:29 14-05-2019

Голова Конституційного суду Станіслав Шевчук опинився на межі звільнення - цього вимагає частина суддів КС.


Редакционная строка

14.05.2019

Голова Конституційного суду Станіслав Шевчук опинився на межі звільнення - цього вимагає частина суддів КС.

 

Долю голови суду мають вирішити на спеціальному засіданні, яке має відбутися 14 травня. Однією з причин того, що під Шевчуком захиталось крісло, – можливий вплив на його дії з боку рідного брата Рулава Одда (раніше мав ім'я Денис Шевчук), пишуть журналісти Bihus.info

13 березня троє суддів - Микола МельникСергій Сас та Ігор Сліденко написали лист-звернення до своїх колег і закликали до звільнення Шевчука. У листі вони згадали і брата голови КС та його можливий вплив на Шевчука і кадрові призначення.

Зокрема, судді вказали, що Шевчук намагався призначити в керівництво секретаріату суду бізнес-партнера свого брата.

Частина суддів КС вже давно непублічно висловлювала незадоволення впливом брата Шевчука на суд.

Після липня 2014-го цей брат змінив ім'я - з Дениса Шевчука на Рулава Одда. Одд приїжджав до Шевчука на роботу, впливав на кадрову політику, натомість голова суду для нього винаймав держдачу.

 

Журналісти кілька разів фіксували під КС, зокрема, на закритому службовому паркінгу суду, чорну Сузукі Вітара, якою, ймовірно, розпоряджається родина Одда. Цю ж автівку зустріли біля будинку на території держдач, де мешкає брат голови КС із дружиною.

Офіційно машина оформлена на тестя Одда, який живе в Харкові. Натомість маєток під Києвом, куди приїжджала Сузукі, з 2019-го офіційно орендує дружина Рулава Катерина Одд.

 
 

Елітний маєток на 550 кв. м розташований на закритій території комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" Державного управління справами. З травня 2014-го і до кінця минулого року для Оддів цей будинок орендував сам голова КС, що підтверджується його декларацією.

Про вплив брата на голову суду говорить і кадрова політика Шевчука. У вересні 2018-го він підписав подання на призначення на посаду заступника секретаріату Конституційного суду товариша Рулава Одда - Вадима Гончаренка.

І Гончаренко, і Одд свого часу керували харківськими фірмами Олега Кіяшко. Усі вони друзі і нині, принаймні так свідчать соціальні мережі. Гончаренко і Одд дружать цілими родинами.

 

Через увагу суддів та порушення процедури призначення Гончаренко посаду так і не отримав.

 

Натомість у лютому 2019-го позаштатними радниками Станіслава Шевчука стали ще троє осіб (Михайло ЧужмирДмитро ЛабоженкоДенис Нев'ядомський), яких також можна знайти у розділі "друзі" в соцмережах родини Оддів.

Після закидів суддів КС щодо незаконності розпоряджень, Шевчуку довелось звільнити і цих, і інших позаштатних радників.

Брат голови КС – співзасновник фірми "Українська морська транспортна компанія". З липня 2017-го Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження, де фігурує ця фірма.

 

Справа стосується державного підприємства "Укрхімтрансаміак" та приватної "Української морської транспортної компанії". Державне підприємство у 2016 році уклало з фірмою Рулава договір про надання допоміжних послуг на близько 10 млн грн.

За версією слідства, фірма брата голови КС послуг держпідприємству не надавала, а 10 млн просто вивели, щоб поділити між учасниками схеми.

13 березня, у день, коли троє суддів підписали лист-звернення до колег щодо звільнення Шевчука, сам Станіслав у власному кабінеті таємно прийняв впливого представника команди наступного президента Володимира Зеленського - Андрія Богдана.

І вже через два тижні, одразу після першого туру президентських виборів, брат голови КС виказав публічну підтримку Зеленському.

 

Додав до фото в соціальній мережі логотип "Зе!команда" (щоправда пізніше прибрав його).

Тим часом у Конституційному суді зібралась комісія, що розслідувала порушення Станіслава Шевчука. Висновок однозначний - підстав для звільнення достатньо. Тож 14 травня судді Конституційного суду мають розглянути питання про звільнення голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК перевіряє голову Конституційного суду

Голові Конституційного суду України Станіславу Шевчуку відмовили у візі в Сполучені Штати Америки. Шевчук лишився американської візи через скасування статті про незаконне збагачення.

Рулав Одд за старим іменем записаний головою партії "Русь". Громадська організація "Автомайдан" називає його "людиною режиму Януковича". 29 листопада 2013-го, напередодні розгону студентів "Беркутом", на камеру стверджував: "Євромайдан програв і розпускатимуть людей".