Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Росія має технічну можливість в наступному році не використовувати український транзит - Коболєв ("Новое время")

12:37 16-05-2019


Редакционная строка

16.05.2019

? ???????? ???°?? ???µ???????????? ?????¶?»???????????? ?? ???°???????????????? ???????? ???µ ?????????????????????????°???? ???????°?????????????? ?????°???·???? - ?????±???»???? - ????????

Прес-служба Нафтогазу

Газпром може відмовитися від використання газотранспортної системи України в 2020 році, навіть якщо Північний потік-2 не буде побудований.

 

Про це глава Нафтогазу Андрій Коболєв заявив 16 травня в Києві в ході Міжнародної інвестиційної конференції Game of thrones: final season?, яку організувала компанія Concorde Capital. Вона транслюється в Facebook.

Він підкреслив, що російська сторона неодноразово заявляла про небажання продовжувати транзит природного газу через територію України.

"За нашими розрахунками, російська сторона має технічну можливість наступного року не використовувати український транзит, навіть якщо не буде побудований Північний потік-2, при цьому виконуючи виключно мінімальні обсяги постачання газу європейським споживачам в рамках існуючих контрактів Газпрому. Ці розрахунки співпадають з розрахунками декількох великих міжнародних інституцій. Дефіцит в постачанні газу в такій ситуації - приблизно 5 млрд кубічних метрів", - зазначив він.

Коболєв заявив, що Газпром зараз поставляє газ в Європу рекордними темпами і створює там додаткові запаси.

"Я так думаю, що саме для покриття цього дефіциту ці запаси і створюються. За моєю оцінкою, яку поділяють так само наші європейські партнери, вірогідність того, що 1 січня ми отримаємо повне переривання, як це було вже в січні 2009 року, досить велика. І говорячи про те, як це може вплинути на Україну, думаю, не буде надто жорстко сказано, що це може вилитися в справжню кризу, в тому числі політичну", - сказав глава Нафтогазу.

 

Чинний транзитний контракт України з російським Газпромом було укладено в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення 31 грудня 2019 року російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Moody's прогнозує, що після завершення контракту, що діє обсяги транзиту впадуть до 40-50 млрд куб. м в рік.

У Газпромі неодноразово заявляли, що будівництво Північного потоку-2 буде завершено до кінця 2019 року. 6 травня в компанії повідомили, що по дну Балтійського моря укладено понад 1170 км газопроводу (близько 48% від загальної протяжності) в водах Фінляндії, Швеції та Німеччини. 30 квітня почалися роботи з укладання газопроводу в російських водах. Будівництво затримує позиція Данії: в березні Національне енергетичне агентство Данії відмовило в погодженні альтернативного маршруту для Північного потоку-2.