Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Зеленський вніс у Раду закон про імпічмент ("gazeta.uа")

15:10 29-05-2019


Редакционная строка

29.05.2019

 

 

 

 

 

 

Зеленський вніс у Раду закон про імпічмент
Закон про імпічмент був однією з передвиборчих обіцянок Зеленського. Фото: president.gov.ua

 

 

 

 

 

Президент Володимир Зеленський вніс у парламент законопроект про імпічмент.

Про це на брифінгу повідомив представник президента у ВР Руслан Стефанчук.

"Президент Зеленський сьогодні передав до Верховної Ради проект закону про особливу процедуру - усунення президента з посади - імпічмент. Разом із цим законодавчим актом до Верховної Ради спрямоване звернення президента з тим, щоб Верховна Рада не забула, що у неї лежить законопроект 7203, яким скасовується депутатська недоторканність. Було б чесно, якби ми разом ці два проекти провели", - сказав Стефанчук.

Він наголосив, що законопроект про імпічмент є окремим документом, а не, як пропонують нардепи, пунктом якогось із проектів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маєте 3 дні - Парубій чекає від Зеленського закону про імпічмент

Конституція України передбачає імпічмент як особливу процедуру притягнення президента до відповідальності, дострокового припинення повноважень і усунення з посади.

Процедуру має ініціювати більшість у парламенті — 226 обранців. Потім Верховна Рада повинна створити спеціальну тимчасову слідчу комісію та долучити до неї "спеціального прокурора" і "спеціального слідчого". Хто це має бути, законодавство не уточнює.

Комісія повинна напрацювати висновок про наявні факти президентського злочину і подати його на розгляд Верховної Ради, де за рішення про звинувачення президента України має проголосувати мінімум 300 депутатів.

Справу із доказами парламент має направити до Верховного та Конституційного судів. А після отримання "схвальних" висновків затвердити рішення про імпічмент трьома четвертими від складу парламенту – 337 голосів.