Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Росія висунула остаточні звинувачення 13 українським морякам ("24tv.ua")

11:28 03-07-2019


Редакционная строка

03.07.2019

? ???????? ???¶?µ ?????????????»?° ?·???????????°???µ?????? ???°?????????? ???????°?????????????? ??????????????

Росія вже висунула звинувачення частині українських моряків /

Росія вже висунула звинувачення в остаточній редакції 13 українським морякам, яких незаконно захопила у листопаді 2018 року біля Керченської протоки. Слідчі дії щодо інших 11 полонених ще тривають.

Координатор групи адвокатів моряків Микола Полозов розповів, що 2 липня у Росії висунули звинувачення ще 4 морякам.

Відбулися слідчі дії щодо ще чотирьох військовополонених українських моряків: Владислава Костишина, Олега Мельничука, Сергія Чуліби і Василя Сороки. Їм пред'явили звинувачення в остаточній редакції,
– написав захисник.

Усіх моряків Росія звинувачує у незаконному перетині державного кордону, здійсненому організованою групою.

За його словами, всього звинувачення в остаточній редакції країна-агресор висунула вже 13 військовополоненим морякам. Раніше вирок отримали 9 військових ВМС:  

  1. Євген Семидоцький;
  2. Юрій Будзило;
  3. Богдан Небилиця;
  4. Володимир Терещенко;
  5. Андрій Оприск;
  6. Андрій Драч;
  7. Андрій Ейдер;
  8. Сергій Попов;
  9. Денис Гриценко.

Сьогодні, 3 липня, російський суд продовжить розглядати справу щодо інших 11 українців.

За словами Полозова, захист українців продовжує наполягати, що захоплені українські моряки є військовополоненими і перебувають під захистом III Женевської конвенції 1949 року. Крім того, вони мають імунітет, відповідно до Конвенції ООН з морського права, та відповідно до наказу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, їх має бути негайно звільнено  Трибунал ООН наказав Росії звільнити українських моряків і повернути кораблі .

українські моряки у полоні РФ
Українські моряки у російському полоні / інфографіка 24 каналу

Як українські моряки потрапили в російський полон?25 листопада 2018 року українські військові планово прямували до порту Маріуполя. Цього дня російські прикордонники протаранили їхній буксир в Азовському морі. Опісля росіяни обстріляли українські судна, поранивши 3 моряків, та захопили 2 українські катери "Нікополь" і "Бердянськ" і буксир "Яни Капу".

Разом з кораблями російські прикордонники захопили в полон 24 українських моряків. Суд окупованого Криму заарештував усіх полонених моряків, звинувативши їх у "незаконному перетині кордону". З того моменту і до сьогодні полонених моряків утримують у слідчих ізоляторах Москви.

25 травня Міжнародний трибунал ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити 24 полонених українських моряків  Трибунал ООН наказав Росії звільнити українських моряків і повернути кораблі та повернути кораблі. Однак Росія виконувати вимоги відмовилась. 25 червня сплив термін, коли Москва могла виконати цей наказ і відпустити українців.