Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Новий Виборчий кодекс України: за що проголосувала Верховна Рада ("ua.news")

16:14 12-07-2019


Редакционная строка

12.07.2019

Напередодні дострокових парламентських виборів Верховна Рада проголосувала новий Виборчий кодекс України. Провладні політики, які більше за всіх ратували за прийняття виборчого законодавства на основі пропорційної системи, вже заявили про те, що Кодекс може бути не підписаний президентом.

Проте, парламент підтримав відмову від змішаної системи і мажоритарних округів. Нові правила розраховані на майбутні вибори, так як закон, у разі його підписання, набуде чинності з 1 грудня 2023 року. За що проголосували народні депутати, розглянемо детальніше.

Ключові моменти Виборчого кодексу

230 голосами «за» Верховна Рада прийняла законопроект № 3112-1 у другому читанні, включаючи ряд правок, які раніше були відхилені. До слова, в той день на пленарному засіданні з 450 народних депутатів у сесійній залі був зареєстрований всього 291 парламентарій.

Пофракційно звід законів підтримали:

Кодекс складається з трьох книг і містить регламенти організації і проведення президентських виборів, виборів до Верховної Ради та місцевих виборів. А також – законодавство щодо Центрвиборчкому і Державного реєстру виборців.

З основних моментів нового Виборчого Кодексу варто виділити:

Пропорційна система з відкритими списками означає проведення виборів за партійними списками. Розподіл мандатів між партіями відбувається пропорційно до голосів виборців, які підтримали ту чи іншу політичну силу. Відкриті списки – це оприлюднені прізвища кожного переліку кандидатів від партій.

Кандидатом в депутати може стати громадянин України, який досяг 21 року і останні 5 років перед виборами проживав на території України. При цьому допускається безперервне перебування за межами країни, що не перевищує 183 днів за останні 5 років.


У виборчому бюлетені буде рядок для позначки номера партії, за яку голосує виборець і рядок, якщо виборець хоче вплинути на місце свого регіонального кандидата в загальному партійному списку. Такі переліки політичних сил і прізвищ людей, що балотуються будуть розміщені у кожній кабінці для голосування.Кодекс передбачає особливий порядок формування партійного списку. Загальнонаціональний список повинен включати, щонайменше, по 5 представників від кожного регіону.

Нова система виборів передбачає за Центрвиборчкомом повноваження визначення виборчої квоти для партій, що подолали 5%-ний мінімум. Квота передбачає певну кількість голосів для отримання представницького мандата. Загальна кількість мандатів для кожного регіонального списку також визначається ЦВК.

Народні депутати підтримали поправку, яка передбачає «резерв» у 10 мандатів в загальнодержавному списку:

«Мандати розподіляються в регіонах відповідно до набраних кандидатами голосів, але багато фракцій наполягали, щоб було закріплено так звана «незгораюча» кількість мандатів, які кандидати беруть, якщо вони навіть в регіональних списках не взяли, не набрали підтримки. Тобто, ми пішли назустріч цим побажанням і врахували поправку депутата Власенка (фракція БЮТ – прим.авт.), яка закріплює таких 10 невтрачених мандатів»
— Олександр Черненко,
 
автор законопроекту, народний депутат від БПП

В цілому, Рада розглянула близько 4,5 тисяч поправок до Виборчого кодексу.

Значення Виборчого кодексу

Головним завданням прийняття зводу законів про вибори є уніфікація виборчого законодавства України. Також – викорінення корупційної складової з виборчого процесу, коли місця у списках партій «продавалися» або «скуповувалися» голоси виборців у мажоритарних округах.

Так як громадяни отримують право впливати на місце кандидата у списку партії, а мажоритарна система скасована повністю, цю мету законодавці вважають досягнутою.

Щоб Кодекс набув чинності, його повинні підписати глава Верховної Ради і президент. Представник Зеленського в Раді Руслан Стефанчук вважає, що глава держави може не підписати прийнятий документ:

«Чи буде він підписаний? Безперечно, він буде проаналізований, тому що ми вже зараз бачимо порушення регламенту при прийнятті цих речей … Те, що називали справою честі цієї Верховної Ради, перетворилося в одну велику ганьбу … Будь-яке рішення буде прийматися після того, як ми вивчимо цей кодекс»
— Руслан Стефанчук, 
представник президента у Верховній Раді

Також у парламенті з’явилася постанова про скасування прийнятого законопроекту. Причина – порушення регламентних процедур. Верховна Рада розглянула постанову і не підтримала її. Це означає, що Кодекс відправляється на підпис Андрію Парубію. Про оцінки команди президента ми дізнаємося зовсім скоро.

 
Автор: Марія Гелюх