Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


19.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Санкції проти Росії за отруєння Скрипалів: по чому вдарять ("/gazeta.ua")

15:02 05-08-2019


Редакционная строка

05.08.2019

 

 

 

 

Санкції проти Росії за отруєння Скрипалів: по чому вдарять
Держдепартамент США запровадив другий пакет санкцій проти Росії Фото: 112 Украина

 

 

 

Держдепартамент США запровадив другий пакет санкцій проти Росії через справу Скрипалів. Президент США Дональд Трамп підписав відповідний наказ. Санкції наберуть чинності після 17 серпня. Діятимуть щонайменше рік.

"Це ще не санкції, а рішення про механізм їхнього застосування. Трамп ще має обрати, який тип покарання застосують, - каже експерт із міжнародної політики Ілія Куса. - Найбільш болючим варіантом було б запровадження санкцій проти їхнього зовнішнього боргу. Плюс заборона банкам проводити транзакції з банками Росії, як було з Іраном і Венесуелою. Але до цього не дійде, бо такого бажання немає в оточенні Трампа. Швидше за все, санкції запровадять проти осіб і підприємств, які пов'язані з російською хімічною програмою виробництва зброї. Економічні санкції впливали на Росію в 2014-2015-х, коли вона не була готова. Запроваджувалися на фоні глобального падіння цін на нафту. Тоді це було боляче. Зараз їхня ситуація краща. У багатьох сферах вигадали механізми, як обходити санкції або ігнорувати. Кримський пакет санкцій, запроваджений у березні 2014-го, практично не працює. Тому Кримській півострів сьогодні не є повноцінно "сірою зоною", якою був 5 років тому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсильніше по Росії б'ють санкції за отруєння Скрипалів

"Санкційна політика проти Росії має 2 базових блока: європейський та американський. З боку економічної шкоди, більш жорсткі санкції запроваджують США. Найбільш ефективні - заборона на передачу Росії технологій у нафтогазовій і військово-промисловій сферах. Але діяти вони почнуть за 10-15 років, коли передові країни світу увійдуть у постіндустріальну епоху технологій, а Росія — ні. Відставання стане реально помітним, але у довгій перспективі. Європейці від початку жорстких санкцій не запроваджували, бо мають домовленості з Росією. До того ж, правлячі кола передових країн не хочуть йти на пряму конфронтацію з Путіним, щоб не спровокувати його діяти агресивніше", - вважає експерт.

4 березня 2018-го колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були отруєні нервово-паралітичною речовиною у британському місті Солсбері. Британія стверджує, що до отруєння Скрипалів причетна Росія. Москва це категорично заперечує. 22 серпня того ж року був запроваджений перший пакет американських санкцій у зв'язку з отруєнням Скрипалів. Він містив вимогу до Москви протягом 3 місяців надати гарантії, що російська держава не буде використовувати нервово-паралітичні речовини. Російський МЗС тоді називав санкції через справу Скрипалів "драконівськими".

Голова МЗС Великої Британії Домінік Рааб привітав нові санкції США проти РФ щодо справи про вбивство Скрипалів.