Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Хто видобуває газ в Україні. Рейтинг газових компаній ("biz.censor.net.ua")

15:16 08-08-2019


Редакционная строка

08.08.2019

Видобуток газу в Україні, окрім "Нафтогазу", контролюють олігархи Ахметов, Злочевський Коломойський і Хомутиннік, Пінчук і Новинський

Хто видобуває газ в Україні. Рейтинг газових компаній 01

З кожним роком в Україні збільшуються обсяги видобутку природнього газу приватними компаніями. Якщо в 2013 році приватні газовидобувні компанії добули 2,3 млрд куб м газу, то за результатами 2018 року ця цифра зросла майже в два рази.

За шість місяців 2019 року обсяги видобутку газу приватними компаніями становили 2,4 млрд куб м, повідомляє Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Якщо динаміка збережеться до кінця року, то обсяги видобутку газу приватними компаніями перевищать показники 2018 року.

Хто видобуває газ в Україні. Рейтинг газових компаній 02

Водночас підприємства НАК "Нафтогаз України" в 2018 році зменшили обсяги видобутку газу на 2 млрд куб м порівняно з 2013 роком - до 16,6 млрд куб м.

За результатами 2019 року, при збережені існуючої динаміки, підприємства НАКу видобудуть аналогічний 2018-му року обсяг газу.

Хто видобуває газ в Україні. Рейтинг газових компаній 03

Мова йде про найбільшу газовидобувну компанію України - "Укргазвидобування" та "Укрнафту", контрольний пакет якої належить НАКу, а 42% - структурам групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Перша провалила плани з нарощування видобутку газу через блокування видачі спецдозволів на видобуток Полтавською обласною радою.

За словами голови "Нафтогаз" Андрія Коболєва, блокування видачі дозволів в Полтавській облраді йому пояснювали вказівкою з Києва і рекомендували звертатися в спорт клуб "5 Елемент".

Цей спортклуб належить колишньому президенту України Петру Порошенку і його партнеру Ігорю Кононенку. Останній відповідав за енергетичний напрямок в команді колишнього глави держави і мав кабінет у "5 Елементі".

Обсяги падіння видобутку газу "Укрнафтою" пояснюються великим розміром податкового боргу, який становить приблизно 15 млрд грн. Він виник в результаті схемних операцій компаній з групи "Приват" Коломойського. Через ці борги компанія обмежена в інвестиціях на розвідку нових родовищ.

В результаті, за декілька років "Укрнафта" випала з ТОПу найбільших газовидобувних компаній України.

Її місце зайняла компанія "Нафтогазвидобування", яка належить ДТЕК Ріната Ахметова. Наразі це найбільша приватна газовидобувна компанія України.

Вона розробляє ліцензійні ділянки на двох родовищах у Полтавській області - Семиринківському і Мачухскому. Доведені запаси природного газу становлять 20 млрд кубометрів, газового конденсату - 2 млн тонн.

У цієї компанії було декілька власників. В 90-х, коли активи компанії були виведені з державного підприємства, її контролював екс-президент Петро Порошенко. Згодом компанію у нього відібрав Микола Рудьковський і залучив у партнери Нестора Шуфрича - найближчого соратника Віктора Медведчука, який на той момент очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми.

Медведчук також отримав частку в компанії.

За президентства Віктора Януковича, після корпоративного конфлікту між Шуфричем і Рудьковським і викраденням директора "Нафтогазвидобування" Олега Семінського, компанія опинилася у власності Ріната Ахметова. Повну історію про це можна прочитати тут.

Другою найбільшою приватною газовидобувною компанією в Україні є Burisma-group Миколи Злочевського. В групу входять: ТОВ "Еско-Північ", ТОВ "КУБ-ГАЗ", ТОВ "Перша Українська газонафтова компанія", ТОВ "Парi" та ТОВ "Надрагаз".

Сукупно за шість місяців 2019 року ці компанії видобули 420 млн куб м газу.

Злочевський - колишній міністр екології часів президентства Віктора Януковича. Саме тоді його компанії отримали від Мінекології ліцензій на розробку і видобуток родовищ.

В на початку 2015 р Злочевський був оголошений в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. Через 2 роки, після його зустрічі з Кононенком і початку поставок газу на підприємства Порошенка-кононенка, кримінальні справи стосовно Злочевського та групи Burisma були закриті.

"Укрнафтобуріння" – третя найбільша газовидобувна компанія зі 100% приватним капіталом. За півроку компанія видобула 360 млн куб м газу.

"Укрнафтобуріння" контролюють олігарх Ігор Коломойський і найбагатший екс-нардеп Ради Віталій Хомутинник. Ще 22% акцій "Укрнафтобуріння" належить російському бізнесмену Павлу Фуксу. Акції компанії Фукс придбав у представників Януковича

Оперативне управління компанією здійснюють люди Коломойського: з липня 2015 роки її очолює Михайло Бакуненко, колишній топ-менеджер "Укрнафти".

Основний актив компанії - ліцензія на Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище. Компанія експлуатує 25 своїх газоконденсатних і нафтогазових свердловин і ще 10 в рамках договорів спільної діяльності.

Зокрема партнерами "Укрнафтобуріння" за договорами СД були ТОВ "Сахалінське" та "Актив Газ Ресурс". Обидві належать соратнику міністра ВМС Арсена Авакова і колишньому нардепу Ігорю Котвицького.

Партнерами "Укрнафтобуріння" за договорами СД також є "Укргаз Інвест" екс-депутата Віталія Хомутинніка, "Сіріус-1" голови правління "Укртатнафти" Павла Овчаренка та компанія "Девон", яку пов'язують з Фуксом, але компанія спростовує такий зв'язок.

СП "Полтавська газонафтова компанія", яка входить в британську компанію JKX Oil&Gas plc, видобула 122 млн куб м газу.

JKX Oil&Gas plc – публічна компанія, її акції торгують на Лондонській фондовій біржі, але найбільшими її акціонерами є Eclairs Group Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - 27,47% акцій.

Ще 19,97% акцій компанії належить Віталію Хомутинніку, бізнес-партнеру Коломойського і Боголюбова.

Хто видобуває газ в Україні. Рейтинг газових компаній 04

Обсяги видобутку компаній зі Смарт Холдингу Вадима Новинського становили 99 млн куб м газу. Зокрема це: "Регал Петролеум Корп.ЛТД", ТОВ "Пром-енерго продукт" та ПрАТ "Укргазвидобуток".

Новинський – партнер Ріната Ахметова в найбільшому металургійному холдинг "Метінвест". Там йому належить 25%.

Ще йому належить 25% агрокорпорації HarvEast (входить в СКМ Ахметова), виробник продуктів "Верес", невеликий "Юнекс Банк" і Миколаївський і Херсонський судно-будівні заводи.

Новинський є прихильником та спонсором "Московської церкви" в Україні.

"Гео Альянс" олігарха Віктора Пінчука видобув 97 млн куб м газу. В компанію входять: ПрАТ "Природні ресурси" (видобула 93,5 млн кубів) і ТОВ "Східний геологічний союз" (3,1 млн кубів).

Пінчук – власник трубно-колісної корпорації "Інтерпайп" і телеканалів ICTV, СТБ та Новий.

Холдинг бізнесмена Зіновія Козицького знаходиться на передостанній сходинці рейтингу великих виробників газу. Його компанії ТОВ "Західнадрасервіс", ПП "Нордік" і ТОВ "Горизонти" видобули за півроку 67,1 млн куб м природнього газу.

Окрім низки спецдозволів на видобуток вуглеводнів Козицькому належить компанія "Еко-Оптіма", яка будує сонячні, вітрові та малі гідроелектростанції. Родина Козицьких є співвласниками та інвесторами сервісу велопрокату в Україні NextBike.

І останнє місце серед крупних газовидобувних компаній зайняли компанії Арсена Авакова – міністра МВС.

Зокрема, компанії ТОВ "ЕНЕРГІЯ-95", ТОВ "Актив Газ Ресурс" і ТОВ "Сахалінське" добули ОВ "ЕНЕРГІЯ-95" 31,7 млн куб м газу.

Компанії записані на депутата від Народного фронту Ігоря Котвіцького і екс-депутат від Батьківщини Віталія Данилова. Але кінцевим власником вважається міністр МВС Арсен Аваков.

Компанія З початку року, млн. м3 Власники
АТ "Укргазвидобування" 7700.0 Держача через НАК "Нафтогаз"
ПрАТ "Нафтогазвидобування" 816.0 ДТЕК Ріната Ахметова
АТ "Укрнафта" 600.0 НАК Нафтогаз - 51%; група Приват Ігоря Коломойського
ПрАТ "ВК Укрнафтобуріння" 358.0 Ігор Коломойський, Віталій Хомутиннік, Павло Фукс
ТОВ "Еско-Північ" 291.0 Микола Злочевський
СП Полтава ГНК 122.0 JKX Oil & Gas plc:
ПрАТ "Природні ресурси" 93.5 Гео Альянс Віктора Пінчука
ТОВ "КУБ-ГАЗ" 71.8 Микола Злочевський
"Регал Петролеум Корп.ЛТД" 71.7 Смарт холдинг Вадима Новинського
ЗАТ "Девон" (в т.ч. ВК "Укрнафтобуріння") 51.7 Павло Фукс
ТОВ "Західнадрасервіс" 41.2 Зіновій Козицький
ТОВ "Перша Українська газонафтова компанія" 35.6 Микола Злочевський
ТОВ "Стрийнафтогаз" 27.4 Олег Курочкін (50%), Петро Гринів (25%), Юрій Петрушко (25%)
ТОВ "ЕНЕРГІЯ-95" (ТОВ "Гравеліт-21") 26.6 Ігор Котвіцький, Віталій Данилів (кінцевий власник - міністр МВС Арсен Аваков)
ТОВ "Пром-енерго продукт" 25.0 Вадим Новинський
ПП "Нордік" 24.0 Зіновій Козицький
ТОВ "Надра ГеоІнвест" (ТОВ "Газ-МДС") 27.5 Підставні особи з Естонії: Олег Ягольний та Віталій Нантой
ТОВ "Парi" 10.8 Микола Злочевський
ТОВ "Надрагаз" 10.1 Микола Злочевський
ПрАТ "Пласт" 9.7 Олександр Оніщенко
ТОВ СП "УКРКАРПАТОЙЛ ЛТД" 8.8 Укрнафта
ТОВ "Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ" (ТОВ "Кувейт Енерджі Юкрейн") 5.8 Arab Energy Alliance
ТОВ "Укр. Бурова Компанія" 5.0 Ольга Борт - дружина "регіонала" Віталія Борта
ТОВ "Актив Газ Ресурс" 3.8 Ігор Котвіцький, Віталій Данилів (кінцевий власник - міністр МВС Арсен Аваков)
ТОВ СП "Бориславська нафтова компанія" 3.7 Укрнафта, Ігор Коломойський
ТОВ "Укргаз Інвест" 3.4 Віталій Хомутиннік, Ігор Абрамович - був помічников нардепа Олександра Фельдмана
ТОВ "Сiрiус 1" 2.9 Бенефіціар Павло Овчаренко (екс-топ менеджер Коломойського). Міноритарії: Олена Тулуб’єва, Ігор Семиноженко - син Володимира Семиноженка, Ольга Гапон з Харкова
ТОВ "МАККОМ-ГРУП" 3.5 кіпріотка Тоня Антоніу
ТОВ "Східний геологічний союз" 3.1 Гео Альянс Віктора Пінчука
ПрАТ "Укргазвидобуток" 2.2 Вадим Новинський
ТОВ "ТНГК" 2.2 Олексій Мальков, Дмитро Середа (у компанії спільний директор з ТОВ "Сіріус 1")
ТОВ "Горизонти" 1.9 Зіновій Козицький
ПАТ "Шахта ім. О.Ф. Засядько" 1.6 Єфім Звягільський
СУКП "Дельта" 1.4 Власник невідомий
ТОВ "Сахалінське" 1.3 Ігор Котвіцький, Віталій Данилів (кінцевий власник - міністр МВС Арсен Аваков)
ТОВ "Укр-Аз-Оіл"