Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Пекло серед соняшників - 5-та річниця іловайської трагедії ("https://gazeta.ua")

09:19 29-08-2019


Редакционная строка

29.08.2019

 

 

29 серпня 2014 року російські війська підступно розстріляли наших військових, що виходили з міста Іловайськ Донецької області. Президент України Володимир Зеленський назначив цю дату Днем пам'яті захисників України.

 
Автор: glavred.info
29 серпня 2014 року регулярна армія РФ розстріляла колону українських військових, що виходили з міста Іловайськ
29 серпня 2014 року регулярна армія РФ розстріляла колону українських військових, що виходили з міста Іловайськ

Чому штурмували Іловайськ?

Бої за місто почалися 10 серпня 2014 року. На той момент українські військові майже оточили захоплений бойовиками Донецьк.

Іловайськ мав важливе залізничне сполучення, що з'єднує обласний центр та Росію. Захоплення міста повністю-б відрізало бойовиків від їх прибічників з Луганська і залишило б їх без можливості отримувати зброю з РФ.

Штурм міста почався 10 серпня силами добровольчих батальйонів "Донбас", "Шахтарськ", "Кривбас", "Азов" та "Дніпро-1" та добровольців з "Правого сектору". Їх підтримували бійці 51-ї та 93-ї механізованих бригад.

У населений пункт заходили тричі. 18 серпня нашим військовим вдалось закріпитись нав залізничному вокзалі та почали зачищати місто.

"Їхала колона. Попереду розвідники, а за ними БМП з них виглядають у подвір'я. Доповідали ситуацію "Все чисто? – Чисто" так само на іншій вулиці. Коли доходили до перехрестя, побачилися і далі рухалися", - згадує Роман Зіненко, боєць батальйону "Дніпро-1".

В ніч на 24 серпня український кордон на Старобешевському напрямку перетнули 3,5 тисяч російських солдат на 60 танках та стільки-ж техніки на якій були відсутні розпізнавальні знаки. Вони почали штурмувати позиції українських військ.

 
Автор: 112
В ніч на 29 серпня президент РФ Володимир Путін під час переговорів з 5 президентом України Петром Порошенком  видав указ надати
В ніч на 29 серпня президент РФ Володимир Путін під час переговорів з 5 президентом України Петром Порошенком видав указ надати "зелений коридор" українським бійцям для виходу з оточення. Військові мали сформуватися у 2 колони та рушити з населених пунктів Агрономічне та Многопілля у сторону райцентру Старобешеве та вийти на Маріуполь.

Звідки взявся "зелений коридор"?

Командування Антитерористичної операції спробувало здійснити деблокаду оточених українських військ. 27 серпня відправили ротно-тактичну групу 92-ї окремої механізованої бригади та 42-го батальйону територіальної оборони. Однак того-ж дня бійці потрапили у засідку та їх знищили потужним артилерійським вогнем.

В ніч на 29 серпня президент РФ Володимир Путін під час переговорів 5 президентом України Петром Порошенком розпорядився надати "зелений коридор" українським бійцям для виходу з оточення. Військові мали сформуватися у 2 колони та рушити з населених пунктів Агрономічне та Многопілля у сторону райцентру Старобешеве та вийти на Маріуполь.

Умовою виходу було залишити зброю бойовикам. Українське командування відкинуло пропозицію Путіна та почало розробляти новий план наступу. Потім змінило рішення та надало командирам свободу вибору.

 
Автор: Uaіnfo
Бійці, що були відрізані від основної колони приймали бій посеред полів, засіяних соняшниками
Бійці, що були відрізані від основної колони приймали бій посеред полів, засіяних соняшниками

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Володю, є війна. Сховати її за білі шати не вийде" - журналіст жорстко звернувся до Зеленського

Пекло серед соняшників

Колона "Булава", якою командував генерал Руслан Хомчак, рухалася маршрутом Многопілля — Агрономічне — Новодвірське — Михайлівка — Андріївка — Горбатенко — Чумаки — Новокатеринівка.

Росіяни почали стріляти по наших солдатах в момент, коли ті наближалися до села Чумаки. Знищили 6 українських БМП, вантажівки та автобуси підрозділів "Дніпро-1", "Світязь", "Миротворць", "Херсон" та "Івано-Франківськ".

В районі селища Новокатеринівка військові, що їхали в голові колони, наткнулись на вкопані російські танки. Зав'язався бій, але українські бойові машини піхоти були знищені. Командир танкової роти прийняв рішення евакуйовуватися пішки, через поля соняшників.

Колона "Вітер", якою командував полковник Олексій Грачов, мала йти маршрутом Многопілля — Червоносільське — Осиково — Побєда — Новокатеринівка. По них відкрили вогонь біля населеного пункту Червоносільське. Першим ударом знищили танк Т-64БВ. Таким чином колону порізали.

Голова колони, яку обстрілювали росіяни, продовжила їхати по маршруту "зеленого коридора" в напрямок Новокатеринівки. Вела бої та втрачала техніку.

Одна з машин з бійцями батальйону "Донбас", що рухалася у відрізаному хвості колони, вирішила не прориватися до Червонопілля. Повернули назад. В боях захопили 2 російських танки Т-72Б3 та солдат Івана Баданіна та Євгена Чернова, Нікіту Тєрскіх таЄвгена Сардаряна. Після цього воїни зайняли село Червоносільське, тримали оборону впродовж доби. На наступний день військові домовилися з російськими офіцерами, про вихід з села та передачу поранених в обмін на полонених росіян. Проте ті порушили умови домовленостей та взяли в полон 108 бійців "Донбасу".

Деякі з солдат батальону вирішили не здаватися в полон та спробувати вирватися пішки. Їм в цьому допомогли проукраїнські місцеві жителі - провели повз блокпости ворога.

 
Автор: Новинарня
Російські танки на території України
Російські танки на території України

Порятунок

Для врятування атакованих при виході войнів Генштаб відправив 2 штурмовики Су-25, вони мусили нанести авіаудар на загарбників. Під час повернення на тимчасовий аеродром один з літаків збили з протиповітряного зенітно-ракетного комплексу в момент, коли він заходив на посадку. Пілот катапультувався і вийшов неушкодженим. Пілот другого літака передав координати скупчення російської військової техніки. Разом із ними у повітря підняли 2 винищувачі Міг-29, які для уникнення удару російських засобів протиповітряної оборони, виконували завдання на висоті 300 метрів над землею.

Відстань, на який знаходилася російська техніка, була недосяжна для всіх вогневих засобів, окрім реактивної системи залпового вогню "Смерч" та тактичного ракетного комплексу "Точка". 1 ракетний дивізіон 19-ї ракетної окремої бригади та 1 реактивний ракетний дивізіон 107 реактивної артилерійської бригади створили вогневий коридор. Знищили фортифікований табір неподалік села Павлівське та гаубицю неподалік села Чумаки.

 
Автор: Київ
Захисники україни залишали розбиту техніку та виходили з оточення соняшниковими полями
Захисники україни залишали розбиту техніку та виходили з оточення соняшниковими полями

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна - річ колективна, воювати має вся країна - ветеран

Хрести серед соняшників

Загалом під час боїв за Іловаськ з 10 по 29 серпня загинуло 366 бійців, біля 500 поранені.

254 солдата були вбиті росіянами під час "зеленого коридору". Взято в полон близько 300 військових, яких згодом відпустили. 13 з них досі знаходяться у полоні бойовиків.

Не ідентифікованими залишилось 42 особи.

19 бійців зникли безвісти під час виходу "зеленим коридором" з Іловайська. Немає жодної інформації по 4 бійцях батальйону Нацгвардії "Донбас", 12 "кривбасівцях", 3 – із батальйону МВС "Івано-Франківськ". Їх прізвища відомі, але немає ні тіл, ні достовірної інформації про їхнє місце перебування або поховання останків.

13 бійців Збройних сил України, які виходили з-під Іловайська 29 серпня 2014 року, досі перебувають у полоні. Такі дані наводять в Міністерстві оборони.

 
Автор: УНН
Загалом з 10 по 29 серпня загинуло 366 бійців, біля 500 поранені
Загалом з 10 по 29 серпня загинуло 366 бійців, біля 500 поранені

Результати розслідування

4 вересня 2014 року у Верхїовній Раді створили Тимчасову слідчу комісію. Очільником назначили Андрія Сенченка з партії "Батьківщина".

20 жовтня 2014 року комісія представила висновки. В них вказали, що до трагедії призвели проблеми в організації оборони країни, незапровадження воєнного стану та помилкові рішенні і неадекватні дії тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генерального штабу Віктора Муженка.

4 вересня 2014 року відкрили кримінальну справу через загибель силовиків.

7 жовтня 2014 року заступник генпрокурора України Анатолій Матіос зробив висновок, що першопричиною трагедії був відхід бійців "Прикарпаття"

""Прикарпаття" було розтягнуто на опорні пункти на декілька позицій.Для цього треба розбиратися чому вони пішли, які умови були. На момент їх уходу сектор "Д" був розформований. Багато військових були деморалізовані. Ступінь їх провини повинні визначати фахівці з військової прокуратури. З рештою суд визнав невинним командира "Прикарпаття" Віталія Комарова", - говорить Зіненкою.

Розслідування Іловайської трагедії триває й надалі.

Британська дослідницька група Forensic Architecture оприлюднила нові докази російського вторгнення. Ці дані долучать до справи проти РФ в ЄСПЛ.

Що можна почитати про Іловайськ?

Доброволець батальону МВС "Дніпро-1" Роман Зіненко, що повернувся живим з Іловайська написав книгу "Іловайський щоденник" та видав двохтомник "Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії" в цих книжках погодинно описаний вихід через "зелений коридор" українських військових.

У You Tube можна знайти відео, відзняті військовими кореспондентами та бійцями.

Фільм "Іловайськ.Лицарі неба", знятий на замовлення штабу Національного захисту Дніпропетровської області.