Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Зеленський ветував Виборчий кодекс, ухвалений колишнім парламентом (https://gazeta.ua)

10:43 15-09-2019


Редакционная строка

15.092019

 

 

 

 

Зеленський ветував Виборчий кодекс, ухвалений колишнім парламентом
Зеленський не підтримав Виборчий кодекс парламенту 8-го скликання. Фото: DW

 

 

 

Президент Володимир Зеленськийнаклав вето на Виборчий кодекс, прийнятий парламентом минулого скликання.

"Підтримуючи в цілому зведення в єдиний кодифікований законодавчий акт усіх виборчих процедур та правил з метою уніфікації регулювання підготовки і проведення виборів в Україні, вважаю, що такий акт має забезпечити належну регламентацію виборчого процесу на демократичних засадах та з додержанням демократичних процедур з метою забезпечення реалізації громадянами України закріпленого Конституцією України виборчого права... Водночас Кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур", - йдеться в пропозиціях президента до Виборчого кодексу, опублікованих на сайті ВР.

Президент запропонував зміни у 17 пунктах та наголосив, що це не повний перелік зауважень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як "Слуга народу" розрахується за звільнення ЦВК

"З огляду на викладене не можу підтримати Виборчий кодекс України у запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду та пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень з метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України на основі конституційних принципів й демократичних стандартів організації та проведення виборів, унеможливлення будь-яких зловживань та маніпуляцій під час проведення виборів", - йдеться в повідомленні.

Верховна Рада 8 скликання ухвалила Виборчий кодекс 11 липня. Тодішній спікер Андрій Парубій 17 разів ставив на голосування правки, на які не вистачало голосів. Рішення ухвалювали годину. Документ підтримали 230 нардепів.