Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Росія готова підписати новий контракт на транзит газу з Україною за європейськими правилами — Путін (https://hromadske.ua)

16:14 02-10-2019


Редакционная строка

02.10.2019

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія готова підписати новий контракт на транзит газу через територію України за європейськими правилами.

Про це Путін повідомив під час свого виступу на «Енергетичному тижні» у Росії, передає «Интерфакс».

Зокрема, Путін заявив, що новий договір з Україною РФ підпише у тому разі, якщо Нафтогаз завершить імплементацію європейських правил в Україні, зокрема, проведе анбандлінг (відокремить ГТС України в окрему компанію).

Водночас, як зазначив президент РФ, якщо Україна не встигне імплементувати європейське енергетичне законодавство, «що цілком ймовірно», то Росія погодиться продовжити чинний договорів на транзит газу.

Зазначимо, що європейські правила транзиту газу передбачають прозорий процес формування тарифів на газ та його транзит. Відповідно до них компанія, яка постачає газ не може відповідати за його транспортування, тому від України видається розділити свою найбільшу енергетичну компанію — Нафтогаз — та виокремити оператора газотранспортної системи в окрему юридичну особу.

Підписати новий договір саме за європейськими правилами наполягає Україна та ЄС. Це дозволить у майбутньому легше вирішувати газові суперечки та уникнути «політичної складової» у газових відносинах.

Шляхи транспортування російського газу до Європи
                                                        Шляхи транспортування російського газу до Європи

19 вересня 2019 року у Брюсселі відбувся черговий раунд тристоронніх переговорів про транзит російського газу через ГТС України до Європи. Переговори відбулися за участі представників українського уряду та Нафтогазу, російського уряду та Газпрому, а також Єврокомісії.

За підсумками переговорів Росія вперше погодилася на укладання угоди про транзит за європейськими правилами. Переговори домовилися продовжити у жовтні 2019 року. Українська сторона на переговорах передала примірники угоди на транзит Газпрому.

 

Ярослав Вінокуров