Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


18.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Транзит газу: Коболєв прокоментував умови Росії та перспективи України (https://gazeta.ua/)

11:28 12-11-2019


Редакционная строка

12.11.2019

 

 

Транзит газу: Коболєв прокоментував умови Росії та перспективи України
Голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв: "Україна готова до будь-якого сценарію розвитку подій". Фото: Delo.ua

 

До кінця року в Нафтогазі виокремлять нового оператора ГТС. Контракт на транзит газу територією України після 2019-го буде вже з ним. Тобто Нафтогаз не буде стороною контракту на транспортування газу.

"Щоб продовжити контакт на транзит газу, Росія вимагає довести, що українське законодавство повністю відповідає європейському. Треба, щоб Україна запровадила європейські регламенти та кодекси управління українським газовим ринком. Довести незалежність регулятора. Найголовніше - забути про виграні арбітражі, поточний арбітраж і штраф Антимонопольного комітету. Розмір бажаних росіянами поступок – приблизно $22 мільярди", - пояснює голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв, передає прес-служба компанії.

За його словами, перші дві вимоги - формальні. Але відмовлятися від позовних вимог Україна не буде. Зрозуміло, що російська сторона серйозно розмовляти про контракт не готова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, для чого ГТС відокремили від Нафтогазу

"Україна готова до будь-якого сценарію розвитку подій. Завдяки успішному випуску єврооблігацій Нафтогаз створив значні запаси газу сховищах - 21,7 мільярди кубометрів. Європа також підготувалась - закачала до своїх сховищ 100 мільярдів "кубів", - каже Коболєв.

Якщо контракт на транзит газу не продовжать, збитки також понесе Росія. Наприклад, взимку 2014-2015-их Газпром недорахувався понад $5 млрд, коли втратив частину європейського ринку.

У Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС про новий довгостроковий контракт на транзит російського газу через Україну, після яких віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович висловив розчарування. Зазначив, що не вдалося домовитись щодо тривалості контракту, обсягів і тарифів. За його словами, параметри, які він представив, прийнятні для українських партнерів, але росіяни на них не погоджувалися.