Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


18.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Пристайко: Україна може вийти з мінського процесу (https://gazeta.ua/)

12:19 14-11-2019


Редакционная строка

14.11.2019

 

 

 

 

Пристайко: Україна може вийти з мінського процесу
Вадим Пристайко не виключає вихід України із мінських угод. Фото: Reuters

 

 

 

Україна виконала всі умови, але Росія затягує з погодженням дати Нормандської зустрічі. Якщо вона виявиться неефективною, Київ готовий відмовитися від Мінських угод.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко розповів у інтерв'ю ВВС Україна.

"Для нас "Мінськ" - не самоцінність. Самоцінність - наше виживання як нації. І якщо ми побачимо, що вони не спрацьовують, і це веде нас в постійне затягування безкінечного процесу, то рано чи пізно буде прийняте рішення про вихід з мінського процесу", - сказав Вадим Пристайко.

Він вважає, що мінський процес був запланований на рік, але його занадто затягнули. Варто було ще тоді визнати, що це не працює і треба шукати інший формат. Але "Мінськ" - ціна санкцій Заходу поти Росії. Відмовитися від Мінська - дуже складне політичне рішення.

Якщо Нормандська зустріч покаже відсутність прогресу, це поставить під сумнів можливість досягнення миру в мінському процесі, наголосив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії всього мало: Кремль не хоче зустрічатися у "нормандському форматі"

У Києва є бачення кількох можливих варіантів. Наприклад, якщо не "Мінсь"к, то Україні треба звертатися до третьої сили за "peacekeeping" - місією з підтримання миру. До цього часу Росія як член Ради безпеки ООН не дозволяла таку місію.

"Вони вносили свій варіант - розташувати миротворців вздовж лінії дотику. Нас це не влаштовує. А от компромісний варіант - наприклад, миротворці на лінії між Україною і Росією, - нас влаштував би" - пояснив Пристайко.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко розповів про пункти документу, який очікується схвалити на зустрічі лідерів країн "нормандського формату" (України, Росії, Франції і Німеччини).