Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Справа MH17: Ахметов у Москві зустрічався зі своїм "патроном" (https://gazeta.ua/)

10:11 15-11-2019


Редакционная строка

15.11.2019

 

 

Справа MH17: Ахметов у Москві зустрічався зі своїм "патроном"
Ахметов в Москві зустрічався з "патроном". Фото: Кореспондент

 

14 листопада об'єднана слідча група JIT, що займається питанням збиття малазійського Boeing 777 у небі над Донеччиною, оприлюднила нові записи перехоплених розмов.

Під час однієї з розмов помічник Путіна Сурков розповідає Бородаю про свою зустріч із "Рінатом". Він розповів, що той зустрічався у Москві зі своїм "колишнім патроном". "Патрон", за його словами, пропонував "Рінату" брати участь у переговорах на стороні бойовиків ДНР. Сам же "Рінат" постійно говорив про мир і позитивно відгукувався про ватажків із ДНР Олександра Ходаковського та Андрія Пургіна. Також "Рінат" розповів Суркову про свій намір відвідати Донецьк і запитував дозвіл на це, йдеться у звіті групи.

"Я, чесно кажучи, сказав йому, що краще цього не робити. Сашка, у нього погані цілі", – сказав помічник Путіна.

Далі в розмові Бородай згадує статистику щодо споживання газу в регіоні й українського бізнесмена, політика й олігарха Ріната Ахметова.

Організація також вирішила знову звернутися до можливих свідків катастрофи та попросила їх долучитися до розслідування.

Загалом розмови свідчать, що лідери збройного угруповання Донецька Народна Республіка (ДНР) підтримували контакти з російськими урядовцями щодо російської військової підтримки. Серед них були Олександр Бородай, самопроголошений "прем'єр-міністр", а також обвинувачений Ігор Гіркін, самопроголошений "міністр оборони". Вони спілкувалися із Сергієм Аксьоновим, "очільником" Криму, призначеним російською стороною, а також Владиславом Сурковим, високопоставленим чиновником російського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували нові докази причетності Росії до катастрофи МН17

Зокрема, із телефонних розмов, зафіксованих JIT, стає зрозуміло, що ватажки так званої ДНР отримували вказівки з Кремля. Наприклад, на початку липня 2014-го Бородай повідомляє місцевому командиру, що "прибудуть люди з повноваженнями від Шойгу" (міністра оборони РФ). Далі він говорить, що ці люди "викидають…місцевих польових командирів із підрозділів", а "москвичі" візьмуть командування. Перехоплені телефонні розмови також свідчать про участь російських спецслужб у повсякденному управлінні самопроголошеною республікою. Невдовзі після падіння літака, звертаючись до Бородая, Гіркін заявив, що "повертається у штаб". Згодом обидва виїхали зі сходу України. В інтерв'ю сам Гіркін зазначив, що відбулася зустріч із Сурковим. Після цього він був змушений передати повноваження Захарченку.

У зверненні до свідків 19 червня 2019-го оприлюднили розмову від 11 липня 2014-го між Бородаєм і Владиславом Сурковим. Бойовик просить представника Москви про військову підтримку. Останній обіцяє її надати. І це не одиничний випадок, коли Сурков "приходить" на допомогу ватажкам "республіки".

Показання свідків указують на той факт, що самопроголошений уряд ДНР майже повністю фінансувався росіянами. Також опублікували записи на підтвердження військового впливу з боку РФ на проведення операцій бойовиків проти ЗСУ (інші записи з даної теми доступні за посиланням).

JIT доводить широкому загалу факти про активне втручання Російської Федерації у діяльність так званої Донецької Народної Республіки. Ознаки тісних зв'язків між російськими урядовцями та терористами піднімають питання про можливу участь російських чиновників у розгортанні ЗРК "БУК", із якого 17 липня 2014-го збили авіалайнер рейсу MH17. ЗРК "БУК" належав 53-й зенітній ракетній бригаді підрозділу російських Збройних сил у Курську, Російська Федерація.