Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Американські санкції проти "Північного потоку-2" торкнуться компаній, які прокладають труби дном Балтійського моря ("Интерфакс-Украина")

21:40 01-12-2019


Редакционная строка

01.12.20193

Американські санкції проти

Обмеження щодо проекту "Північний потік-2", які в сенаті Конгресу США мають намір включити до військового бюджету, торкнуться різних компаній, що беруть участь у будівництві трубопроводу, повідомляє німецьке видання Bild з посиланням на свої джерела і виступ на конференції з безпеки в Галіфаксі глави сенатського комітету з міжнародних справ Джима Ріша.

Зокрема, під правила, які обмежать доступ європейських компаній на американський ринок, може потрапити швейцарська Allseas, яка спеціалізується на укладанні під водою труб і кабелів. Bild вказує, що під загрозою перебувають і кілька німецьких компаній, які працюють разом з Газпромом. Видання додає, що обмеження можуть бути введені ще до католицького Різдва.

Про подібні наміри в кінці листопада повідомляло видання Defense News  також з посиланням на Ріша. Останній пояснив, що положення про санкції проти компаній, що беруть участь в "Північному потоці-2" буде додано до законопроекту про військовий бюджет США з тієї причини, що на підготовку окремого санкційного документа немає часу, з огляду на той факт, що трубопровід швидше за все добудують у найближчі кілька місяців.

Defense News передбачало, що санкції будуть близькі до документа "Про захист енергетичної безпеки Європи" і торкнуться, насамперед, тих компаній, які будуть надавати свої спеціалізовані судна для укладання труб. Однак співрозмовник Bild заявив, що метою є повне припинення будівництва. "Якщо ніхто нічого не буде робити, то ніхто і не постраждає", - додав він.

У кінці жовтня сенатор-республіканець Енді Бар підготував законопроект про енергетичну безпеку Європи. Він передбачає введення нових санкцій проти компаній, котрі беруть участь в будівництві "Північного потоку-2". У липні комітет сенату США з міжнародних справ уже схвалював введення обмежень проти іноземних компаній, які укладають труби для російського газопроводу в Балтійському морі.

"Північний потік 2" пройде Балтійським морем, з'єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Європі. Пропускна спроможність -55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Засновником та власником контрольного пакета акцій компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG є "Газпром" (MOEX: GAZP). В консорціум входять також французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Раніше віце-прем'єр РФ Дмитро Козак заявив журналістам, що "Північний потік 2" почне працювати в середині 2020 р.